Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usprkos svim pogreškama u žiriju Masterchefa, Melkior Bašić dobar je kuhar, koji bi mogao oživjeti svoju karijeru

Melkiora Bašića, glavnu zvijezdu zadnjih par sezona Masterchefa, upoznali smo u ljeto 2016. na Malom Lošinju. Prvi smo ga put vidjeli dok je zalijevao aromatično bilje na krovu jedne gospodarske zgrade blizu jako dobrog hotela Bellevue u uvali Čikat.

Bašić je, dakle, već u ono vrijeme uzgajao mali vrt za potrebe restorana Alfred Keller u hotelu Alhambra. Alhambra je najluksuzniji hotel lošinjske grupacije Jadranka. U iduće tri godine često smo razgovarali s Bašićem, jer smo redovito izvještavali s katkad zaista spektakularnih vinskih vikenda koji su se održavali u Alhambri. Vinski su vikendi završavali gala večerama koje je u Alfred Kelleru kuhao gospodin Bašić, chef prvog Jadrankinog fine dining restorana.

Iz ondašnje perspektive, koju bitno definira činjenica da je 2016. i 2017. u Hrvatskoj postojalo svega nekoliko pravih fine dining restorana, Bašićevo se kuhanje doimalo veoma dobro. Iz aktualne perspektive, sasvim je jasno da se Bašićevo kuhanje u Alfredu Kelleru ne može uspoređivati s današnjim kuhanjem Marine Gaši, Ane Grgić Tomić ili Filipa Horvata, o Šakoti i Velli da ne govorimo. Međutim, te 2016. i 2017. hrvatska je gastronomija tek uzimala zamah za svoja sadašnja dostignuća. A Melkior Bašić ispravno je postavio bitna načela fine dininga na hranom bogatom otoku poput Lošinja.

Osim što se u hotelskom kompleksu brinuo o vlastitom malom vrtu, Bašić je oko osamdeset posto sastojaka za Alfred Keller nabavljao na Lošinju, Cresu i lokalnim otocima. Divljač je kupovao od creskih i lošinjskih  lovaca, janjetinu od creskih ovčara, škampe od škampara koji je imao dugoročni ugovor sa Jadrankom, baš kao i drugi lošinjski ribari koji su živu oboritu ribu dostavljali u Alfred Keller.

Boškarini su se, pak, uzgajali na Unijama, gdje su se tijekom ljetnih mjeseci redovito kupali na lokalnim plažama. Naravno da gospodin Bašić nije organizirao taj dosta fenomenalni sustav nabave vrhunskih sastojaka, ali je on uistinu dosljedno i vješto primjenjivao načela posve lokalnog i mikrosezonskog kuhanja. I u tome je bio među prvima u Hrvatskoj, pogotovo kad je riječ o hotelskim restoranima.

Melkior Bašić napustio je Lošinj početkom 2019. godine jer se razbolio. Pretpostavljamo da nije mogao izdržati prestresno okruženje velike korporacije, u kojoj su ga mnogi dosta zločesto omalovažavali. Danas je Bašić televizijska zvijezda u lošem TV showu, banketni savjetnik u Aminessu i povremeni gost na street food festivalima. Što je sve premalo za njegov talent.

Melkior Bašić u Masterchefu je počinio više ozbiljnih profesionalnih pogrešaka, među ostalim i zato što, izgleda, nije stalo; očito je da Bašić u zadnje vrijeme ide linijom manjeg otpora. No, Melkior Bašić dovoljno je darovit, znatiželjan i inteligentan da bi ponovno mogao početi graditi pravu chefovsku karijeru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.