Zagrebački Burger Festival i ove je godine pokazao da je riječ o najkomercijalnijoj i najpopularnijoj gastronomskoj smotri u Hrvatskoj. Festival je bio senzacionalno posjećen, a burgeri su bili najzanimljiviji dosad, jednim dijelom zahvaljujući i nezagrebačkim sudionicima.
Međutim, stanje hamburgera u Zagrebu nije osobito dobro. Vrlo je malo novih, individualnih burger shopova, dok nekoliko većih lanaca, koji jesu uspješni, priprema i prodaje burgere bez odveć karaktera. Stoga je nažalost logično da su se među šest najboljih zagrebačkih lokala s burgerima našla tri formalna restorana, kojima su burgeri tek usputna djelatnost. Evo, dakle, gdje možete pojestii (ili naručiti) najbolje burgere u Zagrebu.
O Burgeraju pišemo prilično rijetko jer smo obiteljski povezani s vlasnicima. Međutim, na ovoj ga listi ne možemo preskočiti zato što su procedure u Burgeraju posve jedinstvene. Burgeraj svako jutro nabavlja svježu govedinu na Dolcu. Govedina se melje u Burgeraju, gdje se isključivo ručno oblikuje svaka pljeskavica koja, naravno, nije začinjena ničim osim solju. Svi se umaci za burgere također pripremaju ručno. Naposljetku, Burgeraj je prvi u Hrvatsku uveo smash burgere.
Noelov burger ima daleko najbolje pecivo u Zagrebu, vjerojatno i u Hrvatskoj, naprosto zato što se pecivo proizvodi u Noelovoj pekarnici, jednoj od dvije najbolje u Zagrebu. Pljeskavica je čvrsta ali i rahla, a umaci, koje je kreirao dojučerašnji Noleov chef Bruno Vokal raskošni su i elegantni. Osobito je impresivan umamizirani burger s lavljom grivom. Jedini zagrebački Michelinov restoran najavio je da će do kraja godine otvoriti Noel Burger Bar, preko puta Importanne Galerije na Iberovu trgu.
Oxbo je jedan od nekoliko najboljih steakhousea u Zagrebu. Oxbo svoju ne baš malu pljeskavicu priprema od prvoklasnog black angusa. Meso je uvijek perfektno pečeno. Oxbov se burger servira s hrskavom pancetom i karameliziranim lukom. Svakog utorka, već godinama, Oxbo za ručak prodaje burgere na akciji. I svakog je utorka pun do prepun.
Burger Bar jedan je od najpouzdanijih zagrebačkih lokala specijaliziranih za hamburgere. Na Burger Festivalu sjajan je dojam ostavio bearnaise burger. Među klasičnim burgerima osobito nam se sviđaju BBQ Special (hot and spicy) i Bacon Deluxe.
Institut za burgere otvorio se prije godinu dana pod kreativnim blagoslovom chefa Mate Jankovića. Institut peče smash burgere s nekoliko umaka koji su već poznati na zagrebačkoj sceni hamburgera. Burgeri su veoma dobri, ali im dio publike zamjera premali format. Međutim, Burgeraj cijelo desetljeće uspješno radi s malim burgerima, što pokazuje da u ovom poslu veličina definitivno nije presudna.
Batak je burgere uveo na meni prije otprilike dvije godine. Od tada prodaju oko pet tisuća hamburgera mjesečno. Katkad i više. Usprkos velikim brojkama, svi se burgeri pripremaju u Batkovoj središnjoj kuhinji i peku na lokacijama. Pljeskavice se ne kupuju gotove, a umaci se mijašaju prema originalnoj Batkovoj recepturi koja je nastala poslije desetak dosta iscrpljujućih kušanja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.