Renesansa hrvatskih pizzerija počela je s O’Harom Marina Vanjka, da bi uoči pandemije scena pizzerija eksplodirala (O’Hare su se nažalost pozatvarale). Pizzerije su solidno podnijele lockdown, jer se pizza ionako oduvijek naručivala za van. Osobito je važno što je unatrag dvije godine došlo do značajnog rasta kvalitete kao i do stilske diversifikacije, tako da je hrvatska scena pizzerija najživlja i najzanimljivija do danas. Evo definitivne liste najboljih hrvatskih pizzerija za 2023. godinu.
Franko’s je jedina hrvatska pizzeria, koja je ušla na listu Top 50 europskih pizza izvan Italije. I to tri godine zaredom. Franko’s peče klasičnu napoletanu, s konvencionalnim ali i inovativnim sastojcima. Svakih nekoliko mjeseci uvode se nove pizze, dok je izbor vina bolji nego u nekim veoma cijenjenim svjetskim pizzerijama.
Al Dente peče izvrsni canotto. Canotto je podvrsta napoletane, s visokim, vrlo prozračnim rubovima. Al Denteova pizza možda je najlakša u Hrvatskoj.
Rumore već godinama mijesi izvrsnu napoletanu, uz Frankovu možda najbolju u Hrvatskoj. Rumore je poslije pandemije pojačao vinsku listu, koja je ranije bila dosta depresivna za kriterije bilo kojeg ozbiljnijeg istarskog lokala. Zato je izbor piva uvijek bio više nego dobar.
Ova šarmantna, atraktivna pizzerija i trattoria servira vrhunski canotto s dosta originalnim nadjevima poput pršuta od tune i kozica, dok se na pizzu koja se zove Lokal, uz lardo, fior di latte i pršut San Daniele stavlja i lokalni, prilično divlji i ekspresivni konavoski sir. Pista&Pazza nudi par zabavnih i jeftinih predjela i snackova, kao i više klasičnih tjestenina. Kokteli su prilično atraktivni.
Ruspante koristi najlokalnije sastojke među svim hrvatskim pizzerijama, pa se zato našao u prvom dijelu ove liste. Ruspante među ostalim na pizze stavlja dimljenu gacku pastrvu, ličku basu i domaću slaninu. Ruspante, nažalost, ne prima kartice.
Karijola je i poslije dvadeset godina ostala vjerna njujorškom stilu tanke hrskave pizze iz krušne peći, koji mnogi hrvatski obožavatelji pizze ne razumiju, što nije utjecalo na Karijolinu posjećenost. Karijola je početkom stoljeća odigrala revolucionarnu ulogu na hrvatskoj sceni pizzerija. Prva je, primjerice, počela koristiti isključivo mozzarellu, prva je uvela bresaolu i prva je napravila pizzu s pršutom i rikulom, što su kasnije mnogi imitirali. Karijola je važna institucija hrvatske restoranske industrije.
Bokamorra peče solidnu, laganu napoletanu s katkad dvojbenim sastojcima. Bokamorra je, međutim, sjajno uređena i brendirana, puna vesele energije i još punija gostiju. I tako već godinama. Bokamorra je odličan primjer gastrotainmenta u svijetu pizzeria.
Bistro/pizzeria/konoba obitelji Fernetich, utemeljitelja čuvenog gastrohotela San Rocco, opravdava ugled svojih vlasnika. Primizia u velikoj krušnoj peći peče malo deblje napoletane. U sezoni ih prodaje na stotine dnevno.
Osim što priprema sasvim solidne napoletane i što se istakla na proljetnom zagrebačkom Pizza Festivalu, Mrs.Fogg je ambijentalno najefektnija zagrebačka pizzeria, zahvaljujući dobrom razumijevanju steam punka.
San Servolo poslužuje lagane, prozračne pinse s vrlo korektnim sastojcima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.