Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Školska knjiga izdala je Znanost začina dr. Stuarta Farrimonda, zabavnu i vrlo informativnu knjigu o korištenju začina u kuhanju

Zanimljive i dobre knjige o hrani i kuhanju u Hrvatskoj zadnjih godina ne izlaze često. Utoliko je novi naslov Školske knjige važna vijest. Ovih dana najavili su hrvatsko izadnje Znanosti začina dr. Stuarta Farrimonda, jednu od poznatijih znanstveno-popularnih knjiga o hrani.

Autor knjige, dr. Stuart Farrimond, liječnik je po struci, popularni TV voditelj, edukator i autor knjiga Science of Cooking, Science of Spice i Science of Gardening, koje informiraju i educiraju čitatelje kroz zabavni, light znanstveni pristup. Dr. Stuart Farrimond piše i Doctor Stu’s Blog na kojem obrađuje dosta širok spektar aktualnih tema, od cijepljenja do bacanja hrane i klime.  

Znanost začina podijeljena je u četiri cjeline. U prvoj objašnjava definicije začina, njihove aromatske spojeve i zakonitosti kombinacija, druga je posvećena geografiji začina. Treće poglavlje, posvećeno profilima začina, najvažnije je u knjizi i ključno za učenje pravilnog korištenja začina u kuhanju. Pod poglavljima o fenolima, terpenima, aldehidima i pirazinima, autor objašnjava kemiju začina i zapravo otkriva tajne čarobnih mirisa koje pamtimo iz restorana i kuhinja koji ih koriste u većim količinama i stručno. 

Knjiga donosi i desetak recepata kroz čiju pripremu se može učiti i shvaćati logika korištenja začina s različitim namirnicama. Jedan od atraktivniijh elemenata ove knjige svakako su Periodički sustav začina i tablica začina i njihovih aromatskih spojeva.

Knjiga sistematizira začine po različitim kriterijima, dok one najpoznatije i najkorištenije objašnjava detaljno, dajući odgovore na pitanja koja je razlika u tome aktivirate li začin na masnoći ili suhoj podlozi, koji je najbolji način oslobađanja aroma i okusa za pojedine začine, kada se i zašto tijekom kuhanja koji začin dodaje, kako začini djeluju na različite namirnice i kako se kombiniraju međusobno.

Značajan dio knjige bavi se upravo zakonitostima kombinacija začina, koje bi vam trebale omogućiti da kreirate vlastite začinske mješavine. Znanost o začina dr. Stuarta Farrimonda dobrodošao je doprinos onesviještenoj hrvatskoj sceni knjiga posvećenih gastronomiji.

Fotografije/Školska knjiga

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.