Sirana Špin iz zaleđa Poreča spada među one hrvatske proizvođače hrane, skupa s Beljem, koji opravdavaju izreku Big is Beautiful. Sirana Špin, smještena u odličnom ambijentu zelene Istre, ispred koje su se godinama izležavali boškarini s golemim rogovima, spada među najuspješnije hrvatske kolekcionare zlatnih i srebrnih medalja na relevantnim svjetskim sirarskim smotrama, baš kao da je riječ o butiknoj zanatskoj sirani.
Ove je godine na britanskim Global Cheese Awards Špin osvojio šest zlatnih medalja: po dvije zlatne medalje u različitim kategorijama ocjenjivanja osvojili su Istarski ovčji sir Špin (naš osobni favorit) i Istarski miješani sir Špin. Važno je naglasiti kako je Istarski ovčji sir Špin ove godine već osvojio zlatnu medalju na International Cheese nad Diary Awards, ocjenjivanju koje se također organizira u Velikoj Britaniji.
Zlatne medalje na Global Cheese Awards osvojili su još Gran Istriano, kravlji sir koji je definitivno bolji od većine Grana Padano sireva iz naših supermarketa, kao i Miješani sir Špin u orahovom lišću. Sir iz orahova lišća proizvodi se u vrlo malim serijama pa je na Global Cheese Awards nagrađen i naslovom najboljeg sira u svojoj kategoriji koji se izrađuje u malim količinama. Global Cheese Awards održava se već 160 godina. Riječ je o jednom od najprestižnijih natjecanja sireva u cijelom svijetu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.