Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LISTA KOMPROMITIRANE ROBE Osam sastojaka koje dobri istarski restorani ne bi smjeli držati

U nedjelju smo ručali u popularnoj konobi Buščina, koja je nedavno, poslije tridesetak godina, promijenila vlasnike. Hrana je bila veoma dobra, konobar je bio ultraprofesionalan, vinska lista korektna a kuhanje kompetentno. Međutim, tri nepotrebna ali važna elementa malo su narušila naš inače jako povoljan dojam o novoj Buščini.

Prvo, kruh zaista nije dobar. Drugo, domaći fuži nisu ispravno umiješeni. Treće, i simbolički najvažnije od svega: na inače odličnom tanjuru s morskim predjelima dobili smo crtu zgusnutog fejkanog balsamica. Što nas je potaknulo da sastavimo listu sastojaka koji se ne bi smjeli pojavljivati u ozbiljnim istarskim. restoranima.  Evo liste sastojaka u istarskim restoranima, koje bi svaki ozbiljni gastronom odmah zabranio.

1. Ulje od tartufa

Ovaj kemijski proizvod može biti prihvatljiv u Engleskoj, Singapuru ili u Njemačkoj. Ali, koristiti ulje od tartufa u Istri, jednoj od globalnih domovina tartufa, čisti je gastronomski zločin.

2. Tartufata

Tartufata je jednako grozan sastojak kao i ulje od tartufa kojim je aromatizirana ta inferiorna mješavina šampinjona i bukovača s dodatkom pet do deset posto tartufa.

3. Jeftini balsamico iz supermarketa 

Balsamico koji košta pet ili šest eura nema veze s balsamicom. Radi se o kombinaciji šećera i karamelne boje. Izbjegavati pod svaku cijenu

4. Ukuhani balsamico

Nema ništa gore, nego kad taj i takav balsamico zgusnete pa ga ponosno razmažete po tanjuru. Sadržajno govoreći, to je kao da gostima servirate žlicu Vegete.

5. Talijansko industrijsko maslinovo ulje

Istra je najbolji svjetski proizvođač maslinovih ulja. Svaki restoran koji koristi Belladonu ili skuplja ali jednako bezvezna talijanska ulja izravno ugrožava integritet istarske restoranske scene.

6. Istarski pršut od slavonskih i mađarskih svinja

Istarski pršut uglavnom ne postoji. Istarski se pršut u 95 posto slučajeva proizvodi od slavonskih, mađarskih, nizozemskih ili danskih svinja zavisno o kretanjima cijena na svjetskom tržištu. Dođete li do pravog istarskog pršuta, sigurno ćete uživati. Ali to je zaista prerijetko.

7. Steak od boškarina

Boškarin je sjajan za puno recepata, ali boškarin zaista ne daje dobro meso za steakove jer ima premalo intermuskularne masnoće.

8. Loša kućna tjestenina

Izrada kućne tjestenine kompliciran je posao koji zahtijeva vrhunsko brašno i specifičnu tehniku. U mnogim istarskim konobama koristi se inferiorno brašno, pa su fuži često premekani i lagano sluzavi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.