Danas, 11. rujna obilježava se Nacionalni dan Katalonije, najvažniji praznik ove povijesne europske nacije.
U povodu Nacionalnog dana Katalonije, Predstavništvo Vlade Katalonije u zagrebačkom je Restoranu Maksimir priredilo svečanu četveroručnu večeru, koja se održala 9. rujna.
U Maksimiru je kuhala Carlote Claver, vlasnica i chefica barcelonskog restorana La Gormanda. Gospođa Claver pripremila je profiterole s foie gras, pastrvu punjenu pancetom i orašastim plodovima i cremu catalanu s grejpom i narančom.
S hrvatske je strane na katalonskoj blagdanskoj večeri kuhao Pojodin chef Christian Misirača, koji se istaknuo njokom punjenim janjetinom i brudetom od kozica s dimljenim dagnjama.
U Maksimiru se u većim količinama točila cava Raventos i Blanc: Raventos i Blanc spada među najuglednije proizvođače klasičnih katalonskih pjenušaca. Raventos i Blanc u Hrvatskoj distribuira zagrebački Vivat.
Nacionalni dan Katalonije u Zagrebu nije obilježen samo svečanom maksimirskom večerom. U klubu SPUNK nastupio je i katalonski band Ginesta.
Hrvati relativno masovno putuju u Kataloniju, osobito u Barcelonu. Poznajemo više Zagrepčana koji su jeli u Disfrutaru nego recimo u bečkom Steirerecku ili Amadoru. Boqueria je skoro pa opće mjesto u razgovorima uz kavu brojnih hrvatskih gurmana.
Stoga bi bilo sjajno kad bi Predstavništvo Vlade Katalonije češće organiziralo gostovanja katalonskih chefova u Hrvatskoj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.