Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

RIM PROTIV ZAGREBA  Svakodnevni rimski restorani jeftiniji su od svakodnevnih zagrebačkih restorana. Evo primjera

Ovaj smo tjedan proveli u Rimu, neprijeporno jednom   od najljepših gradova na svijetu. Cijene u rimskim restoranima, barovima i kafićima ugodno su nas iznenadile. Što je eufemizam.

Nigdje u svakodnevnim lokalima (restorani s Michelinovim zvjezdicama se ne računaju) nismo uspjeli potrošiti više od 140 eura za dvoje, s tim da je najviše novca odlazilo na vino. U neodoljivoj krčmi Alle Carrette kraj Koloseuma potrošili smo samo 25 eura na tri mala lokalna pohana jela i butelju sardinijskog vermentina.
U turističkom restoranu u Vatikanu potrošili smo 65 eura na butelju lokalnog Frascatija, male hobotnice, tanjur vrlo dobre bresaole, bočicu chinotta i kavu. Veliki biftek u tom restoranu košta 19 eura.

U hipsterskoj tratoriji Trecca, čija su ulazna vrata prepuna svih mogućih nagrada, i gdje se u redovima čeka na stol, potrošili smo malo više od 100 eura na butelju i pol vina, dva izvrsna sezonska predjela i dvije odlične paste. U Iluminatima, trećoj najboljoj pizzeriji u Italiji, platili smo 101 euro za dvije fenomenalne pizze i butelju vrhunskog pjenušca iz Franciacorte. U restoranu Le Grotte, blizu Španjolskih stuba, ručali smo iberico belottu, bebi lignje, pohane cvjetove tikvica i usput popili butelju ružičastog pjenušca Bellavista Alma o pola butelje gavija Scolca za točno 140 eura: devedeset je otišlo na vina.

Le Grotte ima povijesni wall of fame s fotografijama stvarno slavnih gostiju poput Gregoryja Pecka, Anne Magnani, Carle Fracci i princa Emanuelea Filiberta. Le Grotte, također, drži vertikale Biondi Santija, Masseta, Solaie i drugih veoma luksuznih talijanskih vina. 

Runde pića, koje su uvijek sadržavale neki bolji alkohol, u rimskim smo kafićima plaćali deset do petnaest eura.

Imali smo osjećaj da smo  relativno  malo potrošili pa smo danas pregledali cijene u zagrebačkim pizzerijama i svakodnevnim restoranima u centru grada. Koje su više nego u Rimu. Nekoliko zagrebačkih pizzerija prodaje pizze za više od dvadeset eura, što je gornja granica u rimskim Illuminatima, trećoj najboljoj pizzeriji u Italiji,  s vinskom listom opsežnijom  od sto etiketa.

Restorani u strogom centru Zagreba prodaju pojedine paste za 18 do 22 eura, što je skuplje nego u Trecci čije su tjestenine neusporedivo ukusnije. Jela od oborite ribe, bifteci i odresci tune u centru Zagreba koštaju između 23 i 35 eura, dok se u centru Rima u sličnim, svakodnevnim restoranima prodaju po cijenama  između 18 i 25 eura.

Marže na talijanska vina u Rimu, bitno su niže od marži na hrvatska vina u Zagrebu. Rim je neusporedivo privlačniji grad od Zagreba, a talijanski GDP otprilike je dvostruko veći od hrvatskog. Što znači da bi i zagrebački ugostitelji, a ne samo ugostitelji na moru, morali ozbiljno razmisliti o svojim poslovnim modelima i svojoj politici cijena. Apsurdno je i nedopustivo da Zagreb u određenim kategorijama ugostiteljstva bude skuplji od Rima.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

RIM PROTIV ZAGREBA  Svakodnevni rimski restorani jeftiniji su od svakodnevnih zagrebačkih restorana. Evo primjera

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min