Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJVEĆI PROJEKT U KARIJERI Mauro Colagreco u rujnu otvara tri restorana u Londonu. Kako će svoje radikalni pristup prirodi prenijeti u grad?

colagreco

Veliki argentinsko-francuski chef Mauro Colagreco najavio je svoj najveći projekt u karijeri. Chef Mirazura u Londonu će krajem rujna otvoriti ne jedan, već tri restorana odjednom- Riječ je o restoranima koji će raditi u luksuznim hotelima Raffles.

U povijesnoj zgradi Old War Office bit će njegov signature restoran Mauro Colagreco, u bivšoj knjižnici u Saisonu će biti mediteranski restoran, a treći restoran bit će Mauro’s Table za chefove kreativne menije.  Colagreco je za Fine Dining Lovers rekao da London i francuska rivijera imaju snažnu i dugu vezu na kojoj temelji svoj londonski koncept koji opisuje ovako: “To je kulinarski pristup koji kombinira prirodu, lokalnu biološku raznolikost i britansku kulturu u korist održive gastronomije. Puno smo radili na povijesti povrća u regiji i na vezi njihovih priča s britanskom poviješću.

Naši gosti moći će kušati mnoge proizvode,  uz objašnjenja i priče koje će im otkriti dublju priču o prirodi i lokalnom ekosustsavu Velike Britanije.” Tako će, primjerice, meni The Knotted Garden biti posvećen britanskim vrstama voća i povrća, točno njih 70, u raznim formama od tapasa do malih deserata.  S obzirom da je sav Colagrecov rad radikalno utemeljen u prirodi (u Mirazuru gotovo sve namirnice dolaze iz njegovih biodinamičkih vrtova kraj restorana), chef kaže da mu je prvo pitanje kad su ga pozvali u London bilo kako da u takav grad, na tako urbaniziranu restoransku scenu, dovede čistu prirodu i lokalnost? 

“Puno smo radili s lokalnim farmerima i proizvođača iz okolice Londona. Svaki dan će nam dostavljati najsvježije lokalne namirnice. Surađujemo među ostalima s Crate to Plate, londonskom inicijativom za mikrofarme od koje ćemo nabavljati salate, i sa škotskim Stoddard’som do kojega ćemo nabavljati meso. Kopriva će nam stizati s Aweside farme u West Sussexu.” 

Tri londonska restorana će tako biti proširenje Colagrecova životnog rada na očuvanju i obnovi prirodne ranzolikosti. Većina hrane, kaže chef, dolazi od relativno malog broja biljaka i životinja. Od oko 400 tisuća biljnih vrsta na planeti, dvije trećine su jestive, a cijelo čovječanstvo ih konzumira samo 200. Četiri ratarske kulture: pšenica, riža, kukuruz i krumpir, čine više od 60 posto svjetskog unosa energije iz hrane. “Zaista želim rehabilitirati biljne vrste koje smo zaboravili ili ih još ne poznajemo dovoljno.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.