Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE BACAJTE NIŠTA Što s prezrelim breskvama i malinama? Dva recepta chefova s tri zvjezdice 

U svojoj odličnoj seriji Why Waste? na portalu Fine Dining Lovers, chef Massimo Bottura surađuje sa slavnim kolegama na receptima za iskorištavanje ostataka namirnica u kuhinji. Ideje su logične i dobre, priprema ipak zahtijeva malo iskustva i znanja o tehnikama, ali krajnji rezultat je uvijek sjajan. Već dugo recimo kuhamo “demiglace” od povrća po receptu Karime Lopez, chefice Botturine Gucci Osterie.

U ljetnoj epizodi, Cesar Troisgros i Dominique Crenn smišljaju recepte koji prezrelo ljetno voće pretvaraju u jednostavne i fine deserte. Dva vrlo slična recepta koriste prezrele maline i breskve. Evo recepata.

Bomboni od malina Césara Troisgrosa

  • 250 g prezrelih malina
  • 125 ml jogurta 
  • 100 ml g punomasnog vrhnja 
  • 100 g šećera u prahu 
  • 75 g bjelanjaka
  • Odvojite 200 grama malina. U zdjelicu stavite jogurt i 50 mililitara vrhnja, dodajte maline, sve zgnječite i promiješajte vilicom, dodajte šećera ako treba.

Maline s jogurtom stavite u kalupe za led i stavite u zamrzivač.

U zdjelu stavite šećer i bjelanjke, pjenjačom mutite na pari do 60 stupnjeva. Prebacite u zdjelu i miksajte na maloj brzini dok se meringa ne ohladi i dobije čvrstu konzistenciju.  

Meringu tanko razmažite po papiru za pečenje, u krugove. Sušite 4 sata.

Ako imate dehidrator ostatak malina osušite, ako ne, ništa. 

Slatko vrhnje umutite u šlag. 

Izvadite smrznute kocke maline i jogurta iz  zamrzivača, izvadite ih iz kalupa. 

Zamotajte bombone. Svaku kockicu stavite na krug meringe, dodajte na nju žličicu šlaga i zamotajte kao da motate bombone u papir, trebali bi dobiti neku vrstu jastučića. Radite kraj nekog izvora topline da meringa ostane elastična.  

Složite bombone na tanjur i poslužite. Pazite da kockice maline ne budu još zaleđene kad ih poslužujete.

Ledene breskve s verbenom Dominique Crenn

Za mlijeko od verbene 

  • 400 ml bademova mlijeka 
  • 5 g limunske verbene (ili neke druge svježe začinske biljke koja vam dobro ide uz breskve)

Za smoothie 

  • 400 g infuziranog bademova mlijeka 
  • 10 g sirupa od plave agave 
  • 200 g prezrelih bresaka 
  • 200 g kokosova vrhnja za šlag 

Prvo infuzirajte bademovo mlijeko. Zagrijavajte ga dok ne vidite sitne mjehuriće, smanjite vatru, dodajte verbenu i pustite da se infuzira 4 minute.  

Sastojke za smoothie blendajte i procijedite kroz fino cjedilo.  

Ako imate sifon, stavite smoothie u sifon pa istisnite pjenu u zamrznute kalupe. 

Ako nemate ni sifon ni tekućeg dušika u kuhinji, smrznite kalup, stavite smoothie u njega, sve smrznite, možete primijeniti i neku od tehnika višestrukog smrzavanja i miješanja da dobijete kremastiji desert. Poslužite nekoliko minuta nakon što izvadite i leda, ukrašeno svježim listićima verbene. Možete smrznuti smoothie kao diskove i poslužiti ga kao ledeni sendvič punjen pireom od prezrelih bresaka.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.