Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Strateška razlika između Istre i Dalmacije: u fine diningu u Poreču Dom Perignon košta 320 eura, dok u dalmatinskim klubovima Moët Brut Imperial košta 330 eura

dom-perignon-moet

Dugogodišnji prijatelji, koji se razumiju u vino, prije nekoliko dana sa zgražanjem su nam pričali kako su u klubovima na Hvaru i Korčuli vidjeli bazični Moët et Chandon Brut Imperial za 330 eura po boci.

Sinoć smo večerali u Spinnakeru, najambicioznijem porečkom restoranu, čija vinska karta sadrži između 250 i 300 etiketa. U fine dining restoranu Spinnaker butelja Dom Perignona košta 320 eura, dakle 10 eura manje od butelje Moëta u pojedinim lokalima na dalmatinskim otocima.

U čemu je paradoks i čemu zgražanje? Paradoks je u tome da se Moët Brut Imperial proizvodi u tridesetak milijuna boca godišnje i da njegova nabavna cijena iznosi oko 36 eura plus PDV. Što znači da ugostitelji na dalmatinskim otocima stavljaju oko 700 posto marže na svaku bocu baznog Moëta. 

Dom Perignon prestižni je Moëtov cuvee koji se proizvodi u značajno manjim količinama i jedan je od najboljih šampanjaca na svijetu.

Nabavna cijena Dom Perignona iznosi oko 180 eura, što znači da ga Spinnaker prodaje s maržom bitno manjom od 100 posto. Zbog razlike u politici marži, vrhunski Moëtov šampanjac u Istri košta manje od običnog baznog šampanjca te iste vinarije u Dalmaciji!

To je kao da se Mercedes E klase prodaje po nižoj cijenu od Mercedesa A klase. Radi takve, uglavnom prijateljske politike cijena, turizam u Istri postao je i ostaje održiv, dok se zbog marži od 700 ili više posto turizam u nekim dijelovima Dalmacije pretvara u piratsku, baš grabežljivu djelatnost koja je dugoročno neodrživa, jer većina gostiju ipak ne voli kad ih otvoreno pljačkate.

Razlika u cijeni između prihvatljivog istarskog Perignona i apsolutno  neprihvatljivog dalmatinskog Moëta simbolički svjedoči o razlikama između istarskog i dalmatinskog turističkog poslovnog modela. Brojke jasno govore čiji je model uspješniji. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Strateška razlika između Istre i Dalmacije: u fine diningu u Poreču Dom Perignon košta 320 eura, dok u dalmatinskim klubovima Moët Brut Imperial košta 330 eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min