Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Chef Marko Alilović u osječkom bistrou Lulu poslužuje i dva dana kuhani tonkotsu ramen

lulu-g

Marko Alilović chef je iznimno visoke reputacije u profesionalnim krugovima. Gospodin Alilović svojedobno je vodio kuhinju zagrebačkog Timea, u vrijeme kad je Time bio uvjerljivo najpopularniji gastrotainment restoran u glavnom gradu.

Alilović je postavio novozagrebački restoran Food Division: kad su vlasnici tražili da kuhinja počne varati na sastojcima, Alilović je to odbio i otišao. Food Division je uskoro propao, a chef Alilović uspješno je učvrstio svoj profesionalni dignitet. Zatim je Alilović otišao u Osijek, gdje je nedavno otvorio fusion bistro Lulu.

Lulu ima tipičan azijsko europski meni, s nizom poznatih popularnih jela poput zelenog curryja, soft shell rakovice, dan dan rezanaca (ali u vegetarijanskoj varijanti), buddha bowla, pokea od tune iili bibimbapa. Alilović posebno ističe ramen, koji se kuha dva dana. Sva jela s roštilja pripremaju se na robati. Meso crne slavonske  svinje kupuje se od Domagoja Vide, braniča hrvatske nogomene repreznetacije i jednog od najvećih uzgajivača crne slavonske svinje u Hrvatskoj. Alilović nam je jučee rekao da bi svakako želio korstiti i riječnu ribu, ali da ima problema s legalnom nabavom prvorazredne riječne ribe.

Vinska karta, koju je sastavio sommelier David Hrkač, bazira se na asortimanu Vineagolda, a uključuje niz vina Jasne Antunović i erdutske vinarije Suber, nešto vina Zlatnog brda, vinarije Papak, Vlade Krauthakera, Franje Kolarića i Ivana Enjingija, kao i šampanjac L’Hoste Pere et Fils, koji se zbog vrlo dobre vrijednosti  za novac često toči u zagrebačkim restoranima. Lulu će, sasvim sigurno, značajno doprinijeti  raznolikosti osječke restoranske scene.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Chef Marko Alilović u osječkom bistrou Lulu poslužuje i dva dana kuhani tonkotsu ramen

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min