Vrijeme radnje: Ljeto 2022 (zato su u naslovu kune, a ne euri).
Mjesto radnje: Zagreb, jedan dosta luksuzan restoran
Što se dogodilo: Chef rano ujutro zove vlasnika restorana i kaže da od danas neće dolaziti na posao. Vlasnik prvo kaže da je sve okej, i da si chef uzme slobodan dan. Chef na to pojašnjava da od danas više uopće neće dolaziti na dolaziti na posao, jer više ne želi raditi u tom restoranu.
Vlasnik je potpuno šokiran.
Prvo, restoranu ide izvrsno, stalno je pun i ne može bez chefa. Gdje usred ljeta odmah naći novog glavnog kuhara? Drugo, chef je na plaći od 25 tisuća kuna. Chef je, dakle, predstavljao značajnu investiciju u restoranskom proračunu. I sad je ta investicija otišla niz sudoper.
Epilog: restoran se zahvaljujući dugogodišnjem visokom renomeu nekako izvukao, našao novu kuharsku ekipu i sada ponovno odlično posluje. Vlasnici, naravno, i dalje često pričaju što im je bivši chef napravio.
Bezbroj smo puta napisali koliko je posao glavnog chefa stresan. Više smo se puta u zadnjih 25 godina uvjerili da neki kuhari jednostavno nisu kadri podnijeti pritisak posla, složene međuljudske odnose u kuhinji i neizbježne sukobe s vlasnikom, osobito u restoranima u kojima vlasnici značajno, skoro do zadnjeg tanjura definiraju i usmjerenje kuhinje.
No, ni jedan profesionalac naprosto ne smije prestati dolaziti na posao bez nekog razumnog otkaznog roka, jer tako krši sva pravila svoje profesije, izravno ugrožava funkcioniranje restorana i trajno narušava svoj profesionalni ugled, što se uvijek odražava na njegovu karijeru. U ovom i u svim sličnim slučajevima pokazuje se da biti chef nije isto što i biti dobar kuhar. Mnogi dobri kuhari naprosto nisu kadri biti chefovi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.