I kuleni su dobili državnoporvenstvo. U Baranji je nedavno održano prvo Nacionalno ocjenjivanje ovog tradicijskog istočnohrvatskog specijaliteta. Pretpostavka za sudjelovanje na prvom Nacionalnom ocjenjivanju kulena bila je formalno registrirana proizvodnja koja zadovoljsva sve zakonske uvjete.
To zapravo znači da se na ocjenjivanje nisu mogli prijaviti mali kulenari hobisti. Na prvom Nacionalnom ocjenjivanju zlatne su medalje osvojili beljski Baranjski kulen, kao i luksuzni beljski kulen Crna slavonska. Baranjski se kulen usprkos velikoj proizvodnji i dalje puni ručno, dimi na bukovini i dozrijeva najmanje tri mjeseca. Kulen Crna slavonska prilično je ekskluzivan; taj se kulen dobiva od mesa certificiranih slavonskih svinja iz poluotvorenog uzgoja u Kopačkom ritu. Kulen Crna slavonska spada među tri ili četiri najbolje hrvatske suhomesnate delikatese.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.