Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Druga sezona The Beara počinje 22. lipnja. Cure detalji o Carmyju i novom restoranu

bear

The Bear je uvjerljivo najbolja dosad snimljena serija o restoranskom biznisu. Jedini potencijalni konkurent na horizontu je BBC-eva serijalizacija briljantnog filma The Boiling Point. Prva sezona The Beara bila je medijski fenomen. Opsesivno su je gledali milijuni gledatelja, uključujući one koje restorani sami po sebi ne zanimaju.

Jer The Bear kroz priču o čikaškoj restoranskoj rupi The Beef, koju zbog niza osobnih i profesionalnih problema i razloga preuzima jedan od boljih likova koje smo zadnjih godina gledali na televiziji, otvara milijun relevantnih tema; od obitelji, droge i depresije do klasnog rasapa, gentrifikacije, imigracije i rodne neravnopravnosti. I to radi žestoko, precizno, humano i s izvrsnom karakterizacijom likova.

Prva sezona The Beara do zadnje je epizode bila jedna beskrajna trauma, kakvu proživljava valjda svaki vlasnik i chef koji pokuša pošteno postaviti restoran u današnjim uvjetima. Ali ta je trauma bila protkana s toliko briljantnih dijaloga, ljudskih momenata i karakternih bisera, da smo je spremni ponoviti još barem nekoliko puta.

Finale sezone otkrio je još jednu veliku istinu o restoranima, jer baš kad im u The Bearu konačno krene, počinje pravi raspad i čini se da će sve propasti jer nitko nije dorastao izazovu. Zadnji kadrovi prve sezone daju naslutiti da će bivši ćumez s talijanskim sendvičima ipak postati hipsterski bistro utemeljen na profesionalnim vrijednostima. No, autori serije kažu da će druga sezona zapravo biti početak priče, jer smo u prvoj samo pohvatali konce odnosa među likovima i njihovih motivacija.

Druga sezona, koja će se početi prikazivati 22. lipnja. Glavnina scena ponovno se snimala na istoj lokaciji kao u prvoj sezoni, u lokalu Mr.Beef u čikaškom River Northu. Koautor serije Chris Storer odrastao je u predgrađu Park Ridge s Chrisom Zuccherom, čiji je otac vodio Mr.Beef od 1979. (umro je u ožujku). Mr.Beef nije proslavio The Bear, već Jay Leno, veliki američki voditelj talk showa i stand up komičar. 

U zadnjoj sceni prve sezone vidimo kako Carmy na izlog lijepi obavijest da se The Beef zatvara a otvara se novi restoran, The Bear, nazvan u čast njegovu pokojnom bratu. S obzirom da se nova sezona snimala u istom prostoru, ne očekuje se da će restoran u novoj iteraciji baš biti fine dining, ali sigurno će više ulaziti u problematiku visokog profesionalnog kuhanja, jer i Carmy i njegova sous chefica Sidney imaju pedigre prestižnih američkih fine dining restorana.

Priča se da će Carmy početi prodavati tehnički dotjerane verzije talijanskih sendviča i bazičnih jela po visokim cijenama, i time izazvati revolt siromašnih lokalaca iz kvarta, istisnutih iz restorana koji je bio srce njihove zajednice. Još jedna važna tema današnjeg restoranskog biznisa.

Drugu sezonu prate i različite priče o glumcima The Beara. Sjajni Jeremy Allen White početkom godine dobio je Zlatni globus za ulogu Carmyja Berzatta. Ayo Edebiri koja glumi Sidney, zahvaljujući Bearu dobila je ulogu u jednom Marvelovom filmu. Glumačkom ansamblu u drugoj sezoni pridružuje se i Bob Odenkirk (Better Call Saul), doduše u gostujućoj ulozi. S druge strane, jedan od scenarista the Beara, član udruge scenarista koja upravo štrajka, na dodjeli Nagrada WGA rekao je da je leptir mašnu morao kupiti na kredit jer je bankrotirao, producenti mu nisu platili ni fraktal novca koji je serija zaradila.

Osim u Mr.Beefu, druga sezona snimala se u čikaškoj sladoledarnici Margie’s Candies i jedinom Michelinovom filipinskom restoranu na svijtu, Kasami. Neke scene snimljene su ispred bivšeg legendarnog restorana Charlieja Trottera u Lincoln Parku i u nekim predgrađima.  Uspjeh The Beara donio je veliku pažnju čikaškoj restoranskoj sceni pa je i organizacija The James Beard Awards, najuglednijih američkih gastronomskih nagrada, odlučila dodjelu u lipnju održati u čikaškoj Lyric Operi, a u Chicagu će se održati i Welcome Conference, skup posvećen važnosti servisa u restoranskoj industriji.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.