Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DRAMATIČNO POSKUPLJENJE Talijanska vlada ipak neće intervenirati u cijene pašte. Kažu da će tržište učiniti svoje 

U Italiji zadnjih dana vlada umjerena panika zbog rasta cijena tjestenine, temelja svakodnevne talijanske prehrane. Ministar industrije Adolfo Urso sazvao je hitan sastanak u četvrtak nakon što je neočekivani skok cijena uzbunio javnost i otvorio mogućnost daljnjih komplikacija zbog tržišnih špekulacija.

Prema talijanskoj statističkoj agenciji Istat cijena kutije tjestenine rasla je 17,5 posto u ožujku i 16,5 posto u travnju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a to je dvostruko više od nacionalne stope inflacije koja je prošlog mjeseca dosegla 8,8 posto. Na sastanku u četvrtak sudjelovali su vladini dužnosnici, proizvođači, distributeri i udruge potrošača, od kojih su neki pozvali državu da intervenira i ograniči cijene. No, Ursovo ministarstvo nije popustilo i tvrde da će se tržište uskoro stabilizirati, s obzirom na to da cijene energije padaju, a cijena sirovina poput durum pšenice i krupice također ima trend pada.

“Posljednja istraživanja cijena već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada cijena, što ukazuje da bi cijena tjestenine mogla značajno pasti u nadolazećim mjesecima”, stoji u vladinom priopćenju objavljenom nakon sastanka. Urso je rekao da ministarstvo čini sve što je u njegovoj moći kako bi izbjeglo špekulacije. “Ne želimo izazivati ​​kontroverze, ali moramo biti transparentni u interesu potrošača”, dodao je. Ministar tvrdi da je do naglog rasta cijena došlo zbog toga što su proizvođači i distributeri prodavali tjesteninu proizvedenu  u vrijeme skupljih sirovina i energije. “Tvrtke kažu da su trenutne cijene rezultat rashodovanja zaliha, napravljenih kada su troškovi sirovina bili veći”, dodao je Urso.

Vlada premijerke Giorgie Meloni na vlast je došla prošle godine nakon tvrde desničarske i populističke kampanje. Meloni je uspostavila posebnu jedinicu unutar ministarstva industrije za nadzor cijena talijanske robe i usluga. Šef te jedinice Benedetto Mineo, koji je dobio nadimak Mr. Prezzi (gospodin Cijene), predsjedavao je sastankom o tjestenini u četvrtak. Svaki Talijan godišnje prosječno pojede oko 23 kilograma tjestenine, tvrdi potrošačka udruga Codacons.

Udruge potrošača negodovale su nakon sastanka. Nacionalni savez potrošača odluku je proglasio promašenom, a lokalni mediji pišu da je predsjednik tog saveza Furio Truzzi zaprijetio bojkotom. Rekao je da uskoro očekuje “oštar pad cijena tjestenine, jer će je potrošači u protivnom početi ostavljati na policama. Nećemo kupovati tjesteninu 15 dana”. Codacons je objavio da je podnio žalbu tijelu za tržišno natjecanje “kako bi utvrdio moguće nezakonitosti u kretanju maloprodajnih cijena tjestenine”. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.