Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Mugaritza Andoni Luis Aduriz dobio je nagradu za životno djelo izbora World’s 50 Best Restaurants

aduriz

Nagrada Icon koju dodjeljuje World’s 50 Best Restaurants, jedna je od najvažnijih u restoranskom biznisu u cjelini. Dodjeljuje se za životno djelo. Dosad su je dobivali najprogresivniji svjetski chefovi, a i ovogodišnji izbor nastavlja trend. Dobitnik nagrade Icon za 2023. je veliki bakijski chef Andoni Luis Aduriz iz restorana Mugaritz u Renteriji iznad San Sebastiana.

Mugaritz se godinama smatra jednim od najboljih restorana na svijetu, a Andoni Luis Aduriz jedan je od chefova koji su predvodili herojsku generaciju baskijskih chefova koji su, formirajući posve novu modernu kuhinju na temeljima vrlo lokalne tradicije postavili model koji još uvijek slijedi cijeli svijet. Aduriz je jedan od najoriginalnijih chefova na svijetu, čije ideje o hrani sežu puno dublje od posvuda publiciranih stuntova poput jela u obliku fetusa, jajeta u vrećici i odrezanog prsta.

Aduriza zanima sama definicija hrane i način na koji hranu percipiramo u svakom smislu. On se bavi temeljnim kodom, što rezultira strahovito zanimljivijim filozofskim uvidima u gastronomiju, i golemim rizikom u kuhinji i sali restoranima, od kojega Aduriz ne odustaje.

Andoni Luis Aduriz formirao se u legendarnom elBulliju koji je preodgojio niz važnih chefova današnjice, uključujuči Gaggana Ananda, Dabiza Muñoza, Renea Redzepija i trojku iz Disfrutara. Mugaritz je otvorio 1998. godine i odmah ušao u vrh svih utjecajnih restoranskih klasifikacija. Danas Mugaritz ima dvije Michelinove zvjezdice i 21. je na listi World’s 50 Best Restaurants.

Aduriz je nesporno imao golemi utjecaj na gotovo sve što danas vidimo u modernoj restoranskoj industriji. No, njegova radikalna promišljanja, koja generiraju puno znanja i važnih ideja, ne postaju uvijek i genijalni okusi i restoransko iskustvo. Mugaritz smo posjetili lani i doživjeli jedno od većih razočarenja u prvoj A restoranskoj ligi dosad. Izvještaj o Mugaritzu možete pročitati OVDJE.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.