Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Antinori su kupili Stag s Leap Cellars jednu od najvažnijih kalifornijskih vinarija. Antinori su sada najmoćnija vinska obitelj na svijetu

obitelj-antinori

Stag’s Leap ušao je u legendu 1976. godine. Na povijesnom slijepom kušanju u Parizu, na kojem je Chardonnay Chateau Montelena našeg Miljenka Grgića, pobijedio Montrachete i Cortone, Stag’s Leapov Cabernet Sauvignon potukao je velike bordeauxe.

Stag’s Leap bio je, dakle, jedna od dvije glavne zvijezde Pariške presude, događaja koji je zauvijek promijenio svijet vina. Utemeljitelj Stag’s Leap Wine Cellarsa, koje ne treba miješati sa Stag’s Leap Winery, William Winiarski, povukao se iz posla 2007. godine. Winiarski je prodao Stag’s Leap golemoj vinskoj tvrtki Ste. Michelle Wine Estates iz države Washington

Ste. Michelle je prije nekoliko godina upao u financijske probleme, pa ih je preuzela jedna investicijska tvrtka koja se, kako to već financijaši  često rade, odlučila riješiti  baš Stag’s Leapa, dragulja u kruni svog portfolija. I tu u igru ulaze Antinori iz Firenze, obitelj koja već pet stotina godina proizvodi vino. Antinori su, naime, prije mnogo godina počeli surađivati sa Ste.

Michelle na jednom drugom projektu u Kaliforniji. U sklopu te suradnje Antinori su 2007. dobili 15 posto vlasništva Stag’s Leapa. A jučer je objavljeno da su Antinori kupili cijeli Stag’s Leap, vinariju koja danas proizvodi skoro dva milijuna butelja godišnje, i čija najbolja crna vina redovito dobivaju izmrđu 95 i 100 bodova. Vijest o preuzimanju Stag’s Leapa iznimno je značajna zbog dva razloga. Prvo, Stag’s Leap jedna je od zaista ikonografskih američkih  vinarija, jedan je od simbola kalifornijskog vinarstva. Drugo, ovom akvizicijom Antinori su postali vjerojatno najmoćnija vinska obitelj na svijetu.

Antinori proizvode više od 15 milijuna butelja u Toskani, Umbriji, Apuliji, Pijemontu, Brdima i Sjedinjenim Državama. Ni jedan posto njihova vlasništva nije na burzama. Oni su stopostotna obiteljska tvrtka. Carstvom Antinorijevih upravlja Albiera Antinori, najstarija kćerka markiza Pierra, čovjeka koji je među ostalim izmislio Tignanello. Antinorijeva vina u Hrvatskoj distribuira zagrebački Vivat.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.