Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Agli Amici nedolazak na rezervaciju naplaćuje 100 eura. Imaju pravo. I drugi bi ih restorani trebali slijediti

agli-amici

Prije godinu dana u rovinjskom Agli Amici obitelji Scarello stol ste mogli rezervirati telefonom. Nitko vas nije pitao za jamstvo rezervacije. Danas, pak, stol u jednom od dva rovinjska Michelinova restorana ne možete rezervirati bez kreditne kartice. Štoviše, Agli Amici naplatit će vam 100 eura po osobi ako rezervirate i ne dođete u restoran, a da u razumnom vremenskom roku niste otkazali rezervaciju.

Brat i sestra Scarello, vjerojatno najprofesionalniji ugostitelji u Hrvatskoj, apsolutno su u pravu. Hrvatski restoranski gosti, i mnogi turisti u Hrvatskoj, i dalje se ponašaju kao da ne razumiju da je rezervacija stola u restoranu obostrana poslovna obveza. Restoran gostima mora čuvati rezervirani stol, a gosti se moraju pojaviti ili pravodobno otkazati.

U suprotnom, ako ne dođu a ne otkažu, gosti financijski oštećuju restoran. Stoga je logično da su mnogogdje na Zapadu ozbiljni restorani uveli praksu naplaćivanja nedolaska na rezervaciju. U genijalnoj njujorškoj Masi, no show je još 2010. godine koštao 250 dolara po osobi. Drugi model, poput Nominog, podrazumijevao je plaćanje cijele večere unaprijed, uz mogućnost povrata dijela novca ako ne možete doći, po točno i unaprijed dogovorenim uvjetima.

Nadamo se da će praksa naplaćivanja nedolaska na rezervaciju, koju je u Hrvatsku upravo uveo Michelinov Agli Amici, potaknuti i druge vodeće hrvatske restorane da uvedu naplatu za no show.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.