Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto u srpnju i kolovozu ne treba jesti bijelu ribu osim u zaista najpouzdanijim restoranima? Zato što je nema

kaiser-sanpjer

Turistička sezona počela je senzacionalno. Prvosvibanjski vikend zabilježio je najmanje 256 tisuća turista s najmanje 890 tisuća noćenja, što je nevjerojatnih 49 posto više nego lani. Ako se taj trend nastavi, Hrvatska će doživjeti najbolju sezonu ikad. Što znači da će hotelima i restoranima trebati više hrane nego ikad, a osobito više ribe, jer svi na moru žele jesti ribu.

Oborite ribe, međutim, nema dovoljno. U Jadranu nikad, ali baš nikad nije bilo previše bijele ribe, jer je Jadran biološki relativno siromašno more. To je materijalna, znanstvena činjenica koja nema puno veze s navodnim ili stvarnim prekomjernim izlovom. Kad smo u srpnju prije dvadesetak godina prvi put putovali na Hvar, jedan nas je ugledni vinar kojeg smo išli posjetiti unaprijed upozorio da se ne nadamo vrhunskoj bijeloj ribi jer se, doslovno citiramo, “sva riba u svim hvarskim restoranima u srpnju i kolovozu vadi iz zamrzivača, pa se odmrzava u moru da bi gostima izgledala svježa.”

David Skoko još je davno objašnjavao da Batelina ne radi u kolovozu zato što u kolovozu nema ribe. A jedna velika hotelska grupa prije šest ili sedam godina bila se dogovorila sa skoro svim ribarima sa svog područja da otkupljuje sav njihov vansezonski, zimski ulov: ta riba onda odlazi u šokere pa u hladnjače, pa se ljeti prodaje hotelskim gostima.

Budući da bijele ribe nema , ljeti u jadranskim restoranima ne bismo trebali tražiti bijelu ribu. Iznimka su samo oni najpouzdaniji restorani, koji dugo godina rade izravno s ribarima, i koji su spremni platiti visoku nabavnu cijenu. Zbog velike potražnje na moru cijene ribe i rakova upravo rastu. No, takvih je restorana na cijelom Jadranu najviše dvadesetak. Zaista najviše. U svim drugim restoranima ovog ćete ljeta dobiti ili svježu ribu iz uvoza koju distribuiraju Metro, Selekta, MM Selekcija i neke druge firme, ili zamrznutu ribu. A na menijima će, naravno, pisati svježa jadranska škrpina, kovač, zubatac…

Ili će vam pak servirati brancine i hame iz uzgajališta, što ne mora biti loša opcija, ali činjenica da riba dokazi iz akvakulture mora biti jasno označena na jelovniku. U svakom slučaju restoranski gosti ne trebaju očekivati da će ovoga ljeta češće jesti jadransku divlju bijelu ribu. Jer nje, štogod vam govorili u restoranima, uglavnom nema. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.