Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako je nastao Epulon Rossi, elegantni pelinkovac nazvan po legendarnom kralju Histra

epulon-rossi-sarilar-g

U subotu oko tri popodne terasa vinarije i destilerije Rossi izgledala je kao otmjeno ladanjsko imanje u Toscani ili Umbriji: pogledi preko zelene Istre pružali su se do mora, helikopteri s Rossijeva heliodroma uredno su polijetali i slijetali svakih pola sata, a tridesetak gostiju najpoznatije vinarije bajkovitih Bajkina kraj Vižinade, uživalo je u koktelima i vinu.

Riječki barmen Filip Sarilar, ambasador Rossijevih destilata, donio nam je Epulon Spritz, koktel baziran na pelinkovcu Epulon, s malo Amara iz destilerije Rossi i s nekoliko mirisnih malina.

Miris malina fenomenalno se složio s neobičnom, originalnom crtom vanilije u Epulonu, naglašeno elegantnom brendu pelinkovca. Epulon je bio čuveni kralj Histra, koji je prije otprilike 2200 godina ratovao protiv Rimljana. Epulon je, naravno, izgubio rat. Pošto je poražen počinio je samoubojstvo, ali se legenda o njegovoj hrabrosti i povremenim  pobjedama nad Rimljanima sačuvala kroz povijest. Istra je zasluženo puna uspomena na Epulona, pa je logično da je i jedno od najboljih istarskih jakih pića dobilo ime po najpoznatijem vladaru Histra.

epulon-spritz-1

Pelinkovac je hrvatsko nacionalno gorko ili gorko slatko piće, koje se bazira na pelinu (artemisia absinthum). Pelinkovac je izmislio i “brendirao ” Franjo Pokorny još 1862. godine. Pokorny danas ima ulicu u istočnom dijelu Zagreba blizu Kvatrića između Petrove i Rendićeve, a Badel, najveći proizvođač pelinkovca, legitimni je nasljednik tvornice Pokorny.

rossi-barmen
Filip Sarilar i Luka Rossi

Destilerija Rossi paralelna je ali odvojena  operacija od vinarije Rossi. Braća Rossi i njihov otac Marino, član jednog od obnovljenih templarskih redova, proizvode neke od najzanimljivijih hrvatskih destilata. XO vinjak Šovran, koji zaslužuje zaseban tekst, blizu je briljantnom. Šovran, kao i pelinkovac Epulon, skupa s još dva Rossijeva destilata osvojili su zlatne medalje na ovogodišnjoj Vinistri. “Mi smo jako studiozni. Prije nego što smo pokrenuli Epulon pažljivo smo skenirali tržište pelinkovca. Probali smo sve moguće pelinkovce, analizirali u koji bismo  sektor tržišta trebali ući i što bismo trebali poduzeti da napravimo piće koje će sigurno biti komercijalno, ali i kvalitetno. Onda smo sve te analize bacili u smeće i napravili pelinkovac kakav se nama sviđa. Vrijeme pokazuje da su na tržištu najuspješniji oni proizvodi koje radimo po svojoj volji i po svom ukusu. Analiza tržišta sekundarna je u kreiranju naših destilata,” pričao nam je u subotu popodne Luka Rossi, najstariji od trojice braće koja upravo mijenjaju istarsku i hrvatsku destilersku scenu. Najstariji znači da je Luka Rossi, inače predsjednik Vinistre, još uvijek jako mlad. Obitelj Rossi željela je proizvesti elegantni, duboki, ozbiljni pelinkovac koji, međutim, neće sličiti Badelovom Antiqueu, koji Rossi poštuju. Pa su tako odlučili u pelinkovac dodati vaniliju, koja je ovom tradicionalnom gorkom likeru dala sasvim novi, moderni karakter.

epulon-uspravna

Epulon, u kojem se usklađeno nadmeću gorki herbalni elementi, umjerene slatke crte i primjese citrusa, specifični je karakter dobio baš zahvaljujući vaniliji. Vanilija čini Epulon modernim, elegantnim i senzualnim; jednako je važno da vanilija pretvara Epulon u privlačnu bazu za brojne koktele, u što smo se uvjerili dok smo kroz staklenu slamku pili Epulon spritz s malinama. Vanilija ide uz maline, jagode i citruse, vanilija ide uz čokoladu, kokos i dim, ali vanilija također prirodno ide uz brojne vrste alkohola, o čemu svjedoče bezbrojni vaniliziran bourboni, pojedini blanc de blancs šampanjci, kao i putrasti kalifornijski chardonnayi (naravno, vanilija u vinu posljedica je utjecaja određenih vrsta hrastovih bačvi).

Stoga Epulon funkcionira u širokom spektru miksoloških recepata: možete ga miješati s proseccom i klasičnim pjenušcem, možete ga miješati s rumovima, možete ga miješati s bourbonom, sigurno ga možete pomiješati s mezcalom, a bilo bi zanimljivo vidjeti kako izgleda u društvu  mediteranskih citrusno herbalnih ginova. Možete ga, naravno, piti samog ljeti uz neki zaista dobar sladoled garniran jagodama i listom ili dva bosiljka. No, najvažnije je vjerojatno da Epulon predstavlja uspješan iskorak u mijenjanju profila i imidža tradicionalnog destilata kao što je pelinkovac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.