Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Devet značajnih noviteta koje smo probali na ovogodišnjoj Vinistri

vinistra

Na svakoj se Vinistri predstavljaju i posve nova , katkad neobična i dojmljiva vina, koja baš u porečkoj sportskoj dvorani započinju svoj uspješan život na hrvatskoj vinskoj sceni.

damjanic-justina

Prije četiri ili pet godina na Vinistri smo, primjerice, prvi put kušali intenzivan i moćan Matoševićev sauvignon, koji tada nije imao ime ni etiketu. Par mjeseci kasnije pretvorio se u danas zasluženo kultnu Zelenu Grimaldu. Lani smo na Vinistri prvi put probali malvaziju i rose Bastiàn; danas je Bastiàn jedan od jačih novih brendova cijele  hrvatske vinske industrije.

frankovic-filiam

A u petak popodne probali smo niz novih vina, koja bi mogla obilježiti vinske karte hrvatskih restorana u narednom razdoblju. Damjanićeva malvazija Justina svakako je najvibrantnije i najmodernije vino nagrađivanog vinara iz Fuškulina. Filiam je elegantni cuvee bujske obitelji Franković: Filiam se sastoji od 50 posto chardonnaya i po 25 posto sauvignona i malvazije. 

laguna-vizinada-2016

Tomazi iz Motovuna donijeli su na Vinistru crni pjenušac od terana, jedno od svakako najoriginalnijih pjenušavih vina dosad proizvedenih u Hrvatskoj. Vinarija Kadum, ovogodišnja pobjednica Vinistre u kategoriji mladih vina, predstavila je veoma zrelu, odležanu Malvaziju selekciju. Vina Laguna su, pak, donijela novo izdanje svoje prestižne Vižinade; radi se o malvaziji iz 2016. koja tek sad, skoro sedam godina poslije berbe, izlazi na tržište i koja je fascinantno kompleksna.

tomaz-pancrazio

Malvazija i teran nedavno promovirane nove linije Livio Benvenuti braće Benvenuti u petak popodne bili su među najtraženijim vinima na Vinistri. Od klasičnih smo vina uživali u višeslojnoj Kozlovićevoj Selekciji iz 2020. i veoma ozbiljnoj Bijeloj Grimaldi iz istog godišta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.