Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlado Krauthaker sinoć je na gala večeri u Esplanadi proslavio 30. rođendan svoje vinarije i predstavio nove etikete

krauthaker-g

U gužvi ispred Esplanadina fine dining restorana Zinfandel’s, sinoć smo se prvo sudarili s Gianfrancom Kozlovićem. Premda se danas otvara Vinistra, Kozlović se jučer dovezao do Zagreba kako bi došao na rođendansku večeru Vlade Krathakera.

krauthaker-kozlovic

Kozlović, najvažniji istarski vinar, sjedio je za stolom najvažnijeg slavonskog  vinara. Vlado Krauthaker, Međimurac iz Kutjeva, jučer je u Esplanadi proslavio trideseti rođendan vinarije Krauthaker. Prva berba Graševine Krauthaker, iz 1992. godine, pojavila se na tržištu 1993. godine. Vlado Krauthaker tada je imao samo jedan hektar vinograda u Kutjevu. Sada ima 46 hektara, i otkupljuje grožđe s još 68 hektara. Vinarija Krauthaker proizvodi više od pola milijuna litara vina.

krauthaker-meni

Tri činjenice bitno definiraju preznačajnu ulogu Vlade Krauthakera u hrvatskoj vinskoj industriji. Prvo, Vlado Krauthaker prvi je privatni hrvatski vinar koji je uspostavio uspješan poslovno-razvojni model na razmjerno velikim brojkama.

Drugo, Vlado Krauthaker definirao je stilski obrazac današnje suhe graševine; Krauthaker je, nadalje, uz Ivana Enjingija, prvi pokazao da graševina može davati vina visoke i najviše svjetske klase u svim stilovima: od klasičnih suhih vina, preko nesumporenih oranža do izbora prosušenih bobica.

krauthaker-torta

I treće, gospodin Krauthaker svojom je željom za eksperimentiranjem, koja se ne smanjuje s godinama, obogatio hrvatsko vinarstvo nizom briljantnih, katkad  sasvim neočekivanih vina, poput prvog slavonskog Nebbiola. A njegov recentni trud oko pinot noira pokazuje da srednja Slavonija može biti vrlo podesan terroir za možda najplemenitiju crnu sortu vitis vinifere.

krauthaker-skampi

Vinarija Krauthaker sinoć je u Esplanadi predstavila nove etikete. Legendarna trokutasta etiketa Krauthakerove Graševine prvi je put redizajnirana od samog osnivanja vinarije. Nova etiketa mnogo je modernija od starog Krauthakerova trokuta, ali je zadržala DNK brenda Krauthaker, pa možemo govoriti o vrlo uspješnom zahvatu na veoma osjetljivom području.

krauthaker-etiketa

Sinoć smo u Zinfandel’su među ostalim pili jako svježi Sauvignon Vidim iz lanjske berbe, elegantni Chardonnay Rosenberg iz 2021. sa značajno manje drva od ranijih berbi, baršunasti Crni pinot iz 2020. i genijalnu predikatnu Graševinu. Chefica Ana Grgić Tonić pripremila je večeru dostojnu velike obljetnice jednog od najvećih hrvatskih vinara svih vremena: slatki škampi s tartarom od čičoke i pečena gusja jetra s briošem ostavili su posebno snažan dojam.

Zasluge Vlade Krauthakera za hrvatsko vinarstvo ne mogu se preuveličati. A Martina Krauthaker, Vladina kćerka koja zadnjih godina polako preuzima očev posao, predstavlja uvjerljivo jamstvo da će prezime Krauthaker i u idućiim desetljećima dominirati slavonskom, hrvatskom regionalnom vinskom scenom.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.