Jučer je objavljeno da se zbog listerije iz prodaje mora povući sir s tartufima što ga proizvode Paška sirana i velika tartufarnica Zigante. Sama vijest nije ništa posebno i ne kompromitira proizvođače. U poslu s hranom takve se stvari mogu dogoditi, a mikrobiološke devijacije prilično su česte u industriji sira. Ova vijest, međutim, skreće pažnju na sir s tartufima, ultrapopularan proizvod kojeg drži vrlo mnogo restorana, a koji u 99 posto slučajeva zapravo ne valja, neovisno od proizvođača. Evo zašto sir s tartufima načelno ne valja; zašto, dakle, nema nikakvu gastronomsku vrijednost.
U sir s tartufima uvijek se stavljaju pasterizirani tartufi. Tartufi mogu biti vrhunske kvalitete, dolaziti od najboljeg dobavljača, ali to mnogo ne koristi, jer iz sanitarnih razloga moraju biti pasterizirani. A tartufi uslijed pasterizacije gube najveći dio arome. Kako bi se gubitak arome kompenzirao, većina mljekara sir pojačava uljem od tartufa, dakle onim plastičnin, kemijskom proizvodom koji najčešće nije vidio tartufe. I tako obožavatelji sira s tartufima uživaju u tvorničkim aromama, koje nemaju veze s pravim tartufima. Sir s tartufima vrijedi, gastronomski govoreći, otprilike kao čips s tartufima. Samo što je skuplji.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.