Glasoviti španjolski restoran El Celler de Can Roca na nedavno održavnom kongresu Madrid Fusio predstavio je svoju prvu liniju žestokih pića i likera Esperit Roca. Braća Roca vodila su degustaciju u Madridu. Esperit Roca je rezultat desetogodišnjeg rada. Od 2013. godine tim El Celler de Can Roca razvio je više od 200 različitih pića koja su poslužena uz jela ili korištena u receptima: destilate, macerate, fortificirana vina, piva i fermente.
Osnova je, pojasnio je Josep Roca, afirmacija terroira zbog koje s njima od 2013. radi botaničar. Nekoliko godina su istraživali floru svoga kraja, a drugi korak bio je početak destilacije na niskim temperaturama koju je Roca nazvao “vodotopiva alkoholna destilacija”. Tema prvog destilata bile su arome zemlje, a najpoznatiji među novima je destilat mirisa starih knjiga koji potpisuje i u svojim desertima koristi ingeniozni slastičar Jordi Roca. Ideja Josepa Roce je “inkapsulirati terroir” u tekućem obliku. Linija destilata podijeljenja je u dvije serije: Paratje (Mjesto), koja uključuje Rock Tea Gin i rakiju od rogača (Aguardiente de garrofa). Uskoro stižu lokalna travarica Vi amb arrels i vino od korijenja koje se već reklamira na webu. Druga serija zove se Cocoa, i uključuje Cocoa Gin, Cocoa Esperit i Cocoa Liqueur. Svaki destilat napravljen je od kakaovca određene sorte i podrijetla, u ovom prvom slučaju iz Haciende Victoria u Guayasu u Ekvador. Destilate možete razgledati u web trgovini, cijene se kreću od 50 do stotinjak eura ovisno o proizvodu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.