Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zadru se 16. veljače održava Atrox Edition, elitni vinski festival na kojem sudjeluju Miloš, Kozlović, Bire, Bründlmayer, Fakin, Testament, Felsina, Felluga i druge vinarije iz Atroxova portfolija

atrox-g

Boris Dešpoja, vlasnik zadarske distribucijske tvrtke Atrox, ovih je dana najavio održavanje prvog Atrox Editiona. Atrox Edition održat će se u Zadru 16. veljače. Riječ je o B2B događaju, dakle o festivalu namijenjenom prije svega profesionalnoj zajednici, na kojem će se okupiti neki od vodećih hrvatskih i europskih vinara.

Na prvom Atrox Editionu pojavit će se osobno Frano Miloš, najvažniji pelješki vinar, čiji Stagnum već trideset godina mijenja kriterije kvalitete i tržišnog plasmana velikih vina s hrvatskog juga. Frano Miloš načelno ne ide na festivale. Taj posao prepušta svojim sinovima. Sama činjenica da će legendarni gospodin Miloš osobno nazočiti zadarskoj smotri vrijedna je dolaska u Zadar. Na Atrox Editionu sudjelovat će i Franko Kozlović, i dalje vodeći, a u mnogočemu i najmoderniji istarski vinar: nadamo se da će posjetitelji Atrox Editiona imati prigodu probati neka od esencijalnih Kozlovićevih vina koja nisu na tržištu, poput macerirane malvazije Po mojen, i impresivnog  terana Santa Lucia iz 2018. godine.

Frano Milina Bire još je jedan kultni vinar koji izlaže na prvom Atrox Editionu. Korčulanin Bire najvažniji je proizvođač grka u Hrvatskoj. Sredinom veljače u Zadar će doći Marko Fakin, vjerojatno vodeći istarski vinar nove generacije, kao i Juraj Sladić iz Testamenta, najznačajnije  nove velike dalmatinske vinarije. Vina Grgić s Pelješca i Vina Tomić s Hvara idući su važni predstavnici dalmatinske scene, dok obitelj Šember s Plešivice predstavlja sjeverozapadnu Hrvatsku: Šemberi su nedavno pustili na tržište dva nova, odlična vina, 5th Edition i Ab Ovo.

Atrox ima i širok međunarodni portfolio, koji uključuje više vinarija najrelevantnijih za svoje regije. Pa će se tako na Atrox Editionu pojaviti čuvena toskanska kuća Felsina, austrijski Bründlmayer kojeg u Americi prati nadimak mr. Grüner Veltliner, kao i Livio Felluga, vinarija koja je izmislila sjevernotalijansku verziju sivog pinota. Atrox Edition, koji se 16. veljače održava u Providurovoj palači, najekskluzivniji je vinski događaj dosad organiziran u Zadru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.