Krajem lipnja 2022. godine svratili smo na večeru u restoran Freyja na plaži u Tučepima. Ambijent je bio hemingwayevski melankoličan: kao kad najbolji američki pisac kratkih rečenica opisuje svoja opijanja na Key Westu uz scenografiju prazne plaže u sumrak. Ali, hrana nije bila melankolična.
Naprotiv, srčani gnudi u raguu od pancete i boba zauzimali bi istaknuto mjesto na meniju originalne, Šakotine Mundoake, dok je pet dana odležani brancin pokazao da tehnike iz škole sushija Edo i poslije više od 250 godina imaju smisla. Večera u polupraznoj Freyji ostavila je otprilike pet puta snažniji dojam od svega što smo pojeli na Makarskoj rivieri i pokazala da se čak i na tom, bezdušno komercijaliziranom dijelu Jadrana, može uživati u ozbiljno elaboriranoj hrani.
Iza Freyje stoji 27-godišnji chef Josip Tomas. Gospodin Tomas radio je, među ostalim, u onoj postavi Noela koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu.
Zatim je primljen na stažiranje u Eleven Madison ali je počela pandemija. Pa je u obiteljskom hotelu Tamaris u Tučepima otvorio Freyju, zaista veoma dobar gastronomski bistro s izvrsnom i jeftinim vinskom kartom. Postane li Makarska ikad gastronomska destinacija, u što i dalje sumnjamo, chefu Tomasu moraju se pripisati pionirske zasluge za tu neočekivanu transformaciju.
Aspira je vodeća obrazovna institucija u Hrvatskoj, posvećena gastronomiji i ugostiteljstvu. Aspira izvodi nastavu u Zagrebu i u Splitu i redovito surađuje s desecima renomiranih hrvatskih chefova i drugih ugostiteljskih profesionalaca.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u profesionalnoj, kao i u širokoj javnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.