Unutrašnjost Dalmacije nije baš poznata po ozbiljnim restoranima. Zapravo sve donedavno, osim legendarne konobe Vinko, u unutrašnjosti Dalmacije nije bilo ni jednog zaista ozbiljnog restorana. Onda je Mate Sučić usred Zagore otvorio ambiciozni Campanelo, da bi se predkraj 2022. Roko Nikolić iz Rovinja preselio u rodni Imotski, gdje je pokrenuo Tri sunca, prvi gastronomski bistro u povijesti tog malog, ali veoma poznatog grada.
Roko Nikolić ima tek 27 godina. U tih je 27 godina stigao raditi u dubrovačkom Hilton Imperialu, završiti sisački Kul-in i talijansku Almu, i preokrenuti sve što nije valjalo u rovinjskom Blu. Blu je, podsjetimo, četvrt stoljeća stari restoran na jednoj od najljepših rovinjskih lokacija, koji je uvijek imao problema s hranom. U samo godinu i pol dana, mladi gospodin Nikolić od Blua je napravio jedan od najboljih rovinjskih restorana, odmah iza velike četvorke koju čine Cap Aureo, Agli Amici, Monte i Tekka.
Blu je procvao kao gastronomski bistro. Blu su karakterizirale srednje teške tehnike, srednji do veoma dobri sastojci, puno talenta u slaganju okusa, lijepe prezentacije i umjereno poštovanje sezona i lokalnosti: sve to za prihvatljiv novac i uz kraću, ali zaista dobru vinsku kartu. No, dok u Rovinju s takvim konceptom nužno morate biti peti ili šesti, jer se ne možete tući ni s Jeffreyem Vellom ni s Emnauelom Scarellom, kao ni sa golemim živim jastozima i škampima iz Vikinga, u Imotskoj bi krajini Nikolić morao postati uvjerljivo prvi.
Uostaom, njegovo je kuhanje već sada puno civiliziranije ne samo od kuhanja u većini restorana u dalmatinskom zaleđu nego i od kuhanja u većini restorana u Splitu i Šibeniku. Roko Nikolić hrabar je i poduzetan mladi čovjek, koji bi mogao veoma snažno utjecati na podizanje i kultiviranje restoranskih kriterija u južnoj Hrvatskoj. Njegovo potpisno jelo, Pašticada 2.0 pokazuje u kojem se smjeru može kretati dalmatinska gastro bistronomija.
Aspira je vodeća obrazovna institucija u Hrvatskoj, posvećena gastronomiji i ugostiteljstvu. Aspira izvodi nastavu u Zagrebu i u Splitu i redovito surađuje s desecima renomiranih hrvatskih chefova i drugih ugostiteljskih profesionalaca.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u profesionalnoj, kao i u širokoj javnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.