Naslov je doslovan. Šibenčanim Jakov Ujaković prvi je put došao u Pelegrini kad je bio tinejdžer. Danas, na rubu tridesetih, i dalje radi u Pelegriniju, kao sous chef Rudija Štefana. Ova vrsta lojalnosti zaista je ekstremno rijetka u hrvatskoj ugostiteljskoj industriji: od mlađih chefova možemo se sjetiti Tine Sinožića u Navisu i Christiana Godinića u Vinodolu. I tu lista vjerojatno prestaje.
Pola života u Pelegriniju u konkretnom slučaju znači da je gospodin Ujaković svjedočio i sudjelovao u svim važnim fazama razvoja najvažnijeg dalmatinskog restorana 21. stoljeća. Ujaković je sudjelovao u stvaranju nove dalmatinske kuhinje, čvrsto utemeljene na tradicijskim jelima, lokalnim sastojcima i modernističkom internacionalnom pristupu gastronomiji. Već ta, sasvim nesporna činjenica, legitimira Jakova Ujakovića kao jednog od najvažnijih hrvatskih mladih chefova.
Jakov Ujaković, koji je u Pelegrini doveo sjajnog sommeliera Branimira Vukšića, ove je godine već dobio nagradu Andrej Barbieri, koju Jutarnji list dodjeluje mladim kuharima. Budući da je Pelegrini poslije dvije pandemijsko-tranzicijske godine ponovno u očiglednom usponu, Ujakovća čeka kreativna i uzbudljiva sezona.
Aspira je vodeća obrazovna institucija u Hrvatskoj, posvećena gastronomiji i ugostiteljstvu. Aspira izvodi nastavu u Zagrebu i u Splitu i redovito surađuje s desecima renomiranih hrvatskih chefova i drugih ugostiteljskih profesionalaca.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u profesionalnoj, kao i u širokoj javnosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.