Vrući Aperol, božićni koktel koji je preplavio austrijske advente od Beča nadalje, ove je godine napravio ozbiljnu konkurenciju kuhanom vinu i punčevima na zagrebačkom adventu. Kako je utjelovljenje talijanske la dolce vite postalo simbol austrougarskog Božića jedna je od tipičnih gastronomskih zagonetki. Ono što nas ovdje zanima jest zašto ga ljudi toliko vole i kako osvježavajući aperitivo može postati vrući koktel a da ne promijeni karakter.
Prvo, vrući Aperol uvelike se oslanja na popularnost Aperol Spritza. Sve što nosi naziv Aperol može se prodati, to znamo. Drugo, specifična aroma naranče i lagana gorčina Aperola idealne su za božićne začine koji čine dobar dio šarma vrućeg Aperola.
Umjesto prosecca u vrući Aperol uglavnom se stavlja bijelo vino i dodaju zagrijani sokovi jabuke ili naranče, s dosta narančine kore, cimeta i klinčića. Vrući Aperol je relativno kompleksan u okusima, zadržava okuse i arome zbog kojih volimo Aperol i djeluje lakše i više fancy od kuhanog vina i punča. Još zanimljivije varijante vrućeg Aperola se rade s whiskyjem. Evo dva recepta.
Aperol, bijelo vino i sok od jabuke stavite u lonac. Dodajte med, cimet i klinčiće. Zagrijavajte na srednjoj vatri do 65 stupnjeva. Miješajte da se med rastopi. Izvadite cimet i kliničiće i ulijte u čaše. Ukrasite koricama naranče i štapićima cimeta.
Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte do 65 stupnjeva, ulijte u čaše i ukrasite narančinim koricama
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.