I vina su ove godine poskupjela: poskupjeli su čepovi, boce, struja i gorivo, pa su poskupjela i vina. Međutim, u supermarketima se, osobito pred blagdane mogu pronaći vrlo dobra do izvrsna vina, po široko prihvatljivim cijenama. Evo dvanaest vina, iz Spara i Konzuma, koja će vam uljepšati Božić, a neće ostaviti dublje tragove na vašim karticama. Vina smo rasporedili po regijama
Branko Mihalj vodeći je hrvatski zanatski proizvođač vina od najvažnije slavonske sorte. Mihalj bere kasno, vina su svježa ali bogata, ekstraktna, uljasta i izvrsno se slažu s hranom. Preporučujemo za Badnjak navečer, uz većinu ribljih jela uključujući i plemenitu oboritu ribu, ili za Božić ujutro uz šunku i francusku salatu.
Vlado Krauthaker, dobar Mihaljev prijatelj, najvažniji je slavonski vinar. Krauthaker je, također, jedan od najvećih privatnih proizvođača vina u Hrvatskoj, pa je stoga logično da njegove graševine katkad dolaze na akciju. Krauthakerova lanjska, uzorno svježa, lijepo aromatična Graševina sada se može kupiti već za 55 kuna, što je izvrsna vrijednost za novac.
Baranjske graševine značajno se razlikuju od kutjevačkih zbog drukčijeg tla, i zbog puno više sunčanih sati. Beljske Vrhunske graševine, moćne ali svježe, spadaju među najbolja istočnohrvatska bijela vina, a sama činjenica da se sad prodaju za samo 50 kuna, jak je razlog za kupnju više od jedne butelje.
Iločki Vrhunski traminac redovito košta između 75 i 80 kuna. Sada se, međutim, prodaje za šezdeset što je odličan povod da upoznate jedno od najmirisnijih vina koja se proizvode u Hrvatskoj. Vrhunski traminac Iločkih podruma suho je, gusto vino s aromama ličija i ružičnjaka, koje se izvrsno slaže sa škampima i velikim kozicama.
Orahovica je jedan od najpouzdanijih hrvatskih proizvođača vina od ove prvorazredne srednjoeuropske crne sorte. Voćnu, ali supstancijalnu Vrhunsku frankovku probajte uz pečenu puricu ili odojak. Cijena je, kako vidite, prilično smiješna.
Stina je, uz Testament, najznačajnija velika vinarija u Dalmaciji. Stinini plavci načelno koštaju debelo preko 100 kuna, tako da je ovih devedeset kuna odlična prilika da dođete do vrlo ozbiljnog otočkog crnog vina za još uvijek neozbiljan novac. Stinina crna vina fino idu uz pašticadu, ali i uz čisti pečeni biftek.
Korlat je najsnažniji hrvatski brend crnih vina. Sva tri suha Korlata, ekološki Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah iz godine u godinu održavaju visoke kvalitativne standarde. Najviše volimo Syrah jer optimalno spaja ekstraktnost, svježinu, snagu i eleganciju. Preporučujemo uz pečenu janjetinu ili govedinu Wellington.
Castello je jedan od najuspješnijih hrvatskih cuveea. Castello, koji se bazira na merlotu, tri je puta u zadnjih deset godina osvajao Decanterove zlatne medalje. Castello je plemenito, elegantno vino, koje traži elaborirano kuhanje; od pašticade i boeuf bourguignona, preko janjećih kotleta, do govedine Wellington.
Rossi Brothers, tri mlada i pametna čovjeka iz vinogradarski čuvene Vižinade, nedovoljno su prisutni na nacionalnom tržištu, pa je ova Malvazija, svježa, floralna i lakopitka, izvrsna prilika da upoznate vina jedne od najambicioznijih istarskih vinskih obitelji. Usput govoreći, Rossi proizvode i vrlo dobre destilate.
Ivica Matošević jedan je od nekoliko ljudi koji su prije četvrt stoljeća izmislili modernu istarsku vinsku scenu. Matoševićeve malvazije mogu trajati jako dugo, ali su odlične i svježe, u prvoj i drugoj godini poslije berbe.
Erdoro je novi brend vrhunskih plešivičkih vina. Erdorov Sauvignon, koji nije preširoko dostupan, odmah se uvrstio među najbolja hrvatska vina proizvedena od sauvignon blanca, dok je Sivi pinot stilski neobičan, velik i uljast, kao da dolazi iz Alsacea. Preporučujemo uz kobasice, bunceke, kiselo zelje, zapečeni grah, ali i uz riječne ribe.
Tomislav Bolfan klasik je hrvatskog sauvignon blanca. Prije pet ili šest godina Bolfan je na svjetskom sauvignonskom prvenstvu u Španjolskoj osvojio zlatnu medalju. Bolfanovi su sauvignoni izrazito zeleni na nosu, ali bogati u tijelu, što ih čini gastronomski versatilnima. Probajte uz bakalar bianco, dimljeni losos ili rižoto od škampa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.