Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badel 1862 postaje distributer prestižne Nemiroff vodke iz neosvojive ukrajinske žitnice Vinice

nemiroff

Iako o dogovorima znamo već neko vrijeme, Badel 1862 sada je i službeno distributer prestižne ukrajinske Nemiroff vodke. Radi se o izuzetno važnom partnerstvu i za Badel i za Nemiroff imajući u vidu visok status Badela 1862 na tržištu Adria regije (odnosno području nekadašnje zajedničke države). Distribucija obuhvaća Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju, što uvodi Nemiroff u jedno od najpotentnijih i rastućih tržišta jakih alkoholnih pića Europe prema procjenama nekoliko analitičarskih kuća.

Nemiroff vodka ima izuzetno zanimljivu povijest koja seže još u sredinu 18. stoljeća kada se spominje ‘Nemyriv vodka’, odnosno vodka proizvedena u mjestu Nemyriv. Povijest današnje destilerije počinje stotinjak godina kasnije u 1872. kada grof Grigorij Stroganov otvara jedan od najsuvremenijih pogona svoga vremena. Upravo te 1870-te prekretnica su u proizvodnji, stilistici i kvaliteti vodke jer na područje Rusije i Ukrajine dolazi tehnologija destilacijskih (Coffey) kolona koje su omogućile proizvodnju izrazito čistih destilata kakve danas poznajemo.

nemiroff-povijest

Nemiroff je, dakle, od samih začetaka jedan od predvodnika neutralnih, ali teksturom dojmljivih vodki. Formiranjem sovjetskih republika destilerija je nacionalizirana, proizvodnja vodke je obustavljena, a destilirali su se uglavnom alkoholi za tehnološke i industrijske potrebe.

Godine 1992. proizvodnja vodke ponovno je pokrenuta, uz registraciju brenda Nemiroff. Danas je Nemiroff jedan od vodećih proizvođača vodke, najveći ukrajinski izvoznik alkoholnih pića i na prvom mjestu ‘travel retail’ vodki. Uz to član je IBA (Međunarodne udruge barmena) i službeni partner prestižne borilačke federacije UFC. Posebno je zanimljivo da Nemiroff Honey with Pepper ima i status simboličnog suvenira Ukrajine. Pitanje proizvodnje Nemiroffa ozbiljno se postavilo početkom ruskih napada na Ukrajinu.

Naime, iako se ne nalazi unutar ključnih zona ratnih djelovanja, nekoliko problema direktno se reflektiralo na proizvodnju. Prije svega, dio radnika je ili otišao u izbjeglištvo ili u vojne postrojbe. Ukrajina je uvela djelomičnu prohibiciju alkohola, a ključne crnomorske luke su blokirane. Proizvodnja je uz velike napore ipak uspostavljena, a izvoz kao ključni poslovni element Nemiroffa stabiliziran je, iako uz nemale dodatne troškove. Utoliko je i značajnije ovo partnerstvo Nemiroffa s Badelom 1862.

nemiroff-de-luxe

Nemiroff je doista velik i raznovrstan brend. Osnovu čini pšenica iz lokalnog uzgoja, izuzetno visoke kvalitete i čistoće. Naime, regija Vinice velika je ukrajinska žitnica, a sva sirovina koju koriste namjenski je proizvedena za destilaciju. Višestruka destilacija u kolonama pod djelomičnim vakuumom kao i deveterostruka filtracija (uz dodatne dvije kroz srebro i platinu) pozicionira Nemiroff u kategoriju lakih neutralnih vodki visoke strukture.

Veliki dio proizvodnje čine i hvaljene aromatizirane vodke koje Nemiroff proizvodi isključivo infuziranjem prirodnih sastojaka (meda, bilja, voća, cvijeća…) i dodatno ih destilira u bakrenim kotlovima. Takav pristup daje vrlo upečatljiv karakter i teksturu bazno neutralnim vodkama, što bez sumnje pozicionira Nemiroff u sami kvalitativni vrh. Također, dio vodki odležava u hrastovim bačvama, što nije baš uobičajen ali je u ovom slučaju sasvim opravdan pristup jer se radi o iznenađujuće smislenim proizvodima koji su nas na kušanju poprilično iznenadili, usprkos našim ozbiljnijim početnim sumnjama. Potpuno je razumljivo da takav pristup stoji iza impozantnog broja nagrada, ali i statusa najbrže rastućeg brenda jakih pića na svijetu 2021. godine.

Badel 1862 za distribuciju u startu priprema Nemiroff De Luxe i Nemiroff De Luxe Honey & Pepper, dva proizvoda iz ‘superior’ klase doista ozbiljnih rezultata i ocjena. Nemiroff i Badelu 1862 otvara izrazito velik potencijal. Vjerujemo da će taj potencijal Badel itekako znati iskoristiti na tržištima na kojima još uvijek nedostaje dovoljno proizvoda ovakvog ranga.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.