Mladi chefovi, oni koji nisu prečesto na naslovnim stranicama i koji ne dobivaju Michelinove zvjezdice, stvarno su životno tkivo restoranske industrije. Oni zaista kuhaju, 12, 14 ili više sati na dan. Oni, nadalje, daju primjer klincima koji se žele baviti gastronomijom: 25 godišnji sous chef koji radi u vrhunskom restoranu, može uvjerljivo pokazati djevojčici ili dječaku u osmom osnovne da karijera u restoranskoj industriji može biti uzbudljiva, financijski isplativa ali i brza.
Mladi chefovi dolaze u visoku fazu profesionalnog razvoja relativno rano, u srednjim dvadesetim godinama, ili još ranije. Ali, tada osim u rijetkim iznimnim slučajevima, nisu osobito poznati javnosti. Svrha izbora Mladog chefa godine Kulta Plave Kamenice jest baš u tome da privučemo pozornost profesionalne, ali i najšire javnosti na mlade chefove, koji nisu dovoljno poznati ali koji zapravo kuhaju većinu jela koje jedete u ozbiljnim restoranima. I koji će za godinu, dvije, ili tri postati nositelji nacionalne gastronomske scene.
Chefa godine, Restoran godine i Vino godine biraju profesionalci iz ugostiteljskog i vinskog biznisa. Mladog chefa godine bira, međutim, uredništvo Kulta Plave Kamenice, naprosto zato što rad mladih chefova često nije dovoljno poznat ni u profesionalnoj zajednici, a kamoli u široj javnosti.
U lanjskom, prvom izboru za Mladog chefa godine, pobijedio je Marko Turković, koji je tada radio u zagrebačkom fun dining bistrou Sopal. Marko Turković je prije Sopala kuhao u Manu2, pa u Boškincu, a sada priprema novi projekt s Tvrtkom Šakotom.
Aspira je sponzor izbora za Mladog chefa godine. Aspira je najvažnija gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj. Aspira je visokoškolska ustanova osnovana 2008. godine u Splitu, koja danas održava kolegije u Zagrebu i u Splitu. Predavonice su toliko dobro opremljene da je u Aspirinim prostorima ove jeseni održano polufinalno regionalno natjecanje S.Pellegrino Young Chef Academy, najvažnijeg svjetskog natjecanja chefova u dobi do 30 godina.
Aspirina filozofija obrazovanja u ugostiteljstvu bazira se na praktičnom radu, uz nadzor i pokazne vježbe vrhunskih chefova. Aspirini stalni chefovi mentori su Nikša Boban u Splitu, Damir Tomljanović u Zagrebu te Mickaël Alix, a neki od gostujućih chefova su Filip Horvat, Hrvoje Zirojević, David Skoko, Bruno Vokal, Matija Bregeš, Deni Srdoč, Hrvoje Kroflin, Zdravko Tomšić, Dino Galvagno, Roberto Cerea, Jorg Zupan, Marina Gaši, Matija Bogdan, ali i drugi eminentni domaći i inozemni chefovi. Osim gastronomije, Aspira je fokusirana na hotelijerstvo, turizam i sportski menadžment. S obzirom na rastuću potrebu hrvatskog ugostiteljskog tržita za kompetentnim profesionacima, institucije poput Aspire igraju iznimno važnu ulogu u razvoju i kvalitativnom napretku hrvatske restoranske industrije.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.