Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Ove su godine bijeli tartufi jako skupi. Koštaju između 4600 i 5000 eura za prvu klasu i oko 3000 eura za drugu klasu. Golemi tartufi stoje do 10 tisuća eura

Dugotrajne suše i vrućine ugrozile su istarski bijeli tartuf, tuber magnatum pico, jednu od najdragocjenijih hrvatskih delikatesa. Stoga smo kod istarskih restoratera provjerili nabavne cijene bijelih tartufa, kojih i dalje, usprkos rujanskim kišama, nema mnogo.

Svi restorateri koje smo pitali kažu da je nabavna cijena bijelog tartufa ove sezone veoma visoka: kreće se između 4600 i 5000 eura za kilogram bijelih tartufa prve kategorije. Neki su ugostitelji spominjali i više cijene.Druga klasa bijelih tartufa trenutno se prodaje za oko 3000 eura za kilogram.  U prvu kategoriju spadaju tartufi veći od 20 grama, a u drugu kategoriju tartufi između 10 i 20 grama.

San Rocco

Tulio Fernetich, vlasnik San Rocca, uglednog heritage hotela i najboljeg istarskog tartufarskog restorana, kaže da su tartufi ugodno iznenadili visokom kvalitetom. No, kako ih je vrlo malo, cijena je neizbježno iznimno visoka, viša nego u prethodnim godinama.

Istarski su mediji izvijestili  kako je samo jedan tartuf, ali ogroman, teži od 430 grama, ovih dana prodan za oko 5000 eura, što znači da se cijena u slučaju rijetkih, gigantskih bijelih tartufa penje do 10.000 eura za kilogram. No, tu se radi o gastronomski nevažnim iznimkama, budući da restorani načelno ne rade s tako velikim tartufima.

Investirate li ove jeseni u ručak s bijelim tartufima, obavezno naručite crno vino (refošk ili odležani teran prve su opcije) ili oranž. Bijeli tartufi presnažna su hrana za barem devedeset posto bijelih vina.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Ove su godine bijeli tartufi jako skupi. Koštaju između 4600 i 5000 eura za prvu klasu i oko 3000 eura za drugu klasu. Golemi tartufi stoje do 10 tisuća eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min