Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ove su godine bijeli tartufi jako skupi. Koštaju između 4600 i 5000 eura za prvu klasu i oko 3000 eura za drugu klasu. Golemi tartufi stoje do 10 tisuća eura

Dugotrajne suše i vrućine ugrozile su istarski bijeli tartuf, tuber magnatum pico, jednu od najdragocjenijih hrvatskih delikatesa. Stoga smo kod istarskih restoratera provjerili nabavne cijene bijelih tartufa, kojih i dalje, usprkos rujanskim kišama, nema mnogo.

Svi restorateri koje smo pitali kažu da je nabavna cijena bijelog tartufa ove sezone veoma visoka: kreće se između 4600 i 5000 eura za kilogram bijelih tartufa prve kategorije. Neki su ugostitelji spominjali i više cijene.Druga klasa bijelih tartufa trenutno se prodaje za oko 3000 eura za kilogram.  U prvu kategoriju spadaju tartufi veći od 20 grama, a u drugu kategoriju tartufi između 10 i 20 grama.

San Rocco

Tulio Fernetich, vlasnik San Rocca, uglednog heritage hotela i najboljeg istarskog tartufarskog restorana, kaže da su tartufi ugodno iznenadili visokom kvalitetom. No, kako ih je vrlo malo, cijena je neizbježno iznimno visoka, viša nego u prethodnim godinama.

Istarski su mediji izvijestili  kako je samo jedan tartuf, ali ogroman, teži od 430 grama, ovih dana prodan za oko 5000 eura, što znači da se cijena u slučaju rijetkih, gigantskih bijelih tartufa penje do 10.000 eura za kilogram. No, tu se radi o gastronomski nevažnim iznimkama, budući da restorani načelno ne rade s tako velikim tartufima.

Investirate li ove jeseni u ručak s bijelim tartufima, obavezno naručite crno vino (refošk ili odležani teran prve su opcije) ili oranž. Bijeli tartufi presnažna su hrana za barem devedeset posto bijelih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.