Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Većina crnih maslina u vašem supermarketu su lažnjaci. Evo kako ne nasjesti

Crne masline koje dobivate na pizzama, u sendvičima ili kupujete u supermarketima, trebale bi biti potpuno zrele zelene masline određenih stolnih sorti. No, kako na TikToku upozorava talijanski startup Prevenzione a Tavola posvećen informiranju i zaštiti prava kupaca, velika većina crnih maslina koje nalazimo na tržištu su lažnjaci. One nisu zrele stolne masline, nego obojane zelene masline.

Na Kultu Plave Kamenice već smo pisali o velikom problemu falsificiranih, farbanih talijanskih zelenih maslina. O crnim maslinama manje se priča iako je riječ o velikom prevarantskom biznisu. Koji nas se sve tiče. O čemu svjedoči i gotovo 800 tisuća pregleda i gotovo 700 komentara na video na TikToku. 

Objašnjenje počinje s deklaracijom. Stabilizatori dodani u maslinama po zakonu moraju biti navedeni na deklaraciji. Ako vidite da na deklaraciji piše E579 ili željezni glukonat,  E585 ili željezni laktat, u rukama držite bojane zelene masline. Riječ je, tvrde u Prevenzione a Tavola, o 12 od 15 slučajeva u europskim supermakretima. Lažnih crnih maslina je puno jer ih ljudi vole kupovati, a proizvođači, distributeri ni trgovci nisu u prekršaju. Na ambalaži uredno piše da su  masline bojane, a aditivi koji se koriste za tamnjenje nisu opasni za kupce. Prevara je u tome što kupce nitko ne informira kako čitati deklaracije i u tome što se zloupotrebljava činjenica da ljudi vole jesti masline. 

Ako na deklaraciji ne vidite ništa sumnjivo, treba znati slijedeće:

Prvo, lažne, bojane crne masline uvijek se prodaju bez koštica, jer prisutnost koštica previše komplicira proces bojanja. Drugo, lažne masline su jako tamne, gotovo crne jednolične boju. 

Prave crne masline nikad nemaju jednoličnu ni doslovno crnu boju. One su zapravo tamnosmeđe i imaju svjetlije i tamnije dijelove. 

Prave, prirodne tagiasche, oblice ili kalamate bitno su svjetlije, skuplje i uvijek se prodaju s košticom, za razliku od primjerice Calimera koji je crn kao noć i bez koštica.  Zašto bi netko uopće bojao masline? Zato što tako dobiva jeftiniji proizvod koji je lakše prodati za veći profit. Prave zrele stolne masline imaju više kalorija i zdravih masnoća, ali su mekane, teže ih je obraditi i u obradi  treba paziti na košticu. Puno je lakše i jeftinije uzeti tvrde i čvrste zelene masline, povaditi im koštice i obojati ih. Kupci će gotovo uvijek za jelo radije kupiti crne masline, riječ je o psihologiji. No, nitko tko je bar jedno probao pravu crnu stolnu maslinu neće htjeti jesti trash koji u supermarkete dolazi iz raznih dijelova svijeta. Niti će ijedan pristojan restoran ili pizzerija gostima poslužiti crne kolutiće bezokusnih otkoštenih maslina. To je kao kad u jela stavljaju tartufatu a tvrde da imaju tartufe.

Kakve su prave crne masline

nisu crne nego tamnosmeđe i nejednolike boje

uvijek se prodaju s košticom

mekane su, imaju kremasto meso, masnu teksturu i intenzivan okus zrelih maslina, slatkastiji od maslinova ulja, s nešto voćnih nota. Okus ovisi o sorti i trenutku berbe

bitno su skuplje od lažnih crnih maslina

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.