Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počeo je novi MasterChef. Jednako je kičast i grozan kao lani, što producenti Nove TV zapravo i žele 

Prije desetak dana razgovarali smo s jednim od sudionika prošle sezone MasterChefa. Naš sugivornik tvrdi da je lanjska sezona ispala toliko grozno zato što kandidati nisu imali mentore kao u ranijim godinama: “Nitko nas nije učio kulinarskim tehnikama, premda su nam to producenti bili obećali. Mentora, navodno, nije bilo zato što je lani snimanje kasnilo dva mjeseca,” tvrdi sugovornik Kulta Plave Kamenice, natjecatelj u prošlosezonskom MasterChefu.

Lanjski je MasterChef, s iznimkom nekoliko epizoda, predstavljao najnižu moguću verziju ove slavne reality gastro franšize, koja je izmišljena 1990. u Engleskoj da bi se komercijalno emitirala od 2005. na BBC-u a zatim u još četrdesetak zemalja, uključujući Kambodžu, Brazil i Hrvatsku; naš je prvi MasterChef snimljen 2011. godine.

MasterChef se izdvajao od većine gastro reality formata po tome što je inzistirao na solidnim profesionalnim standardima i na stalnoj edukaciji kandidata, ali i gledatelja. Stoga je MasterChef i u Hrvatskoj (kao i u drugim zemljama) stvorio niz uspješnih profesionalnih chefova. Uostalom, u ranijim sezonama hrvatskog Masterchefa u žiriju su sjedili Dino Galvagno, Tom Gretić, Andrej Barbieri i Mate Janković, chefovi od kojih se zaista moglo puno naučiti.

Najvažnije od svega, ranije sezone hrvatskog MasterChefa bile su zaista i o hrani. Lanjska sezona uglavnom se svodila na patetični reality, koji nije imao nikakve veze s hranom. Stoga ni mentori za natjecatelje nisu bili potrebni.

U ponedjeljak navečer emitirana je prva epizoda nove sezone MasterChefa koja se, baš kao i lani , bazirala na heartbreaking detaljima iz privatnog života kandidata: smrt roditelja, sin u životnoj opasnosti, djevojka koja je dala otkaz da bi se bavila TikTokom…  Suštinski, nema nikakve razlike između Farme, Ljubavi na selu i zadnje dvije sezone MasterChefa.

Što, naravno, nije slučajno. Producenti Nove TV odlučili su da im se više isplati emitirati “gastro” Big Brother, nego natjecateljski reality o kuhanju. Novi Masterchef/Big Brother jednako je kičast i grozan kao lanjski zato što Nova TV želi da bude baš toliko kičast.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.