Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIJELOMNA VIJEST  Brown-Forman Grupa kupuje prestižni Gin Mare brend

Vijest je u zadnja dva dana odjeknula poput bombe u svijetu jakih alkoholnih pića. Velika američka grupacija Brown-Forman postigla je dogovor o preuzimanju jednog on najprestižnijih ginova na svjetskom tržištu Gin Mare i svih subsidijara. Riječ je bez sumnje o jednoj od najznačajnijih akvizicija u industriji unutar zadnjeg desetljeća.

Brown-Forman Grupa u samom je vrhu velikih kompanija industrije jakih alkoholnih pića s prometima od nekoliko milijardi dolara. Smještena je u Louisvilleu u Kentuckyju, središtu proizvodnje bourbona i vlasnik čitavog niza najvećih brandova poput Finlandia vodke, škotskih maltova Glendronach, Glenglassaugh i BenRiach, tekila Jimador i Herradura, likera Chambord, bourbona Woodford Reserve i dakako grandioznog Jack Daniel’s Tennesee Whiskeya. Upravo je njihova akvizicija škotskih malt destilerija 2016. godine, na čelu s Glendronachom, izazvala veliku pažnju, čak i poneke kontroverze na tržištu, a ovaj potez s Gin Mare čini se još značajnijim.

Gin Mare jedan je od najprestižnijih brandova gina na svjetskom tržištu, ono što uobičajeno nazivamo ultra-premium kategorijom. Gotovo da ne postoji bar visoke klase koji nema Gin Mare u svojoj ponudi, ali je, što svakako pohvaljujemo, cjenovno još uvijek u vrlo, vrlo prihvatljivoj klasi.

Nastao je 2010. godine kao rezultat želje mlađih članova obitelji Giró za istraživanjem mogućnosti koje je tada počela pružati novonastala scena craft gin destilerija.

Obitelj Giró gotovo je legendarna destilerska obitelja iz okolice Barcelone, koja je u svijet pića zakoračila u prvoj polovici 19. stoljeća. Ginove proizvode još od 1940. godine kada je i nastala originalna receptura za Gin MG, bazni gin koji se proizvodi i danas. U svojem portfoliju inače imaju i visoko nagrađivani Master’s Gin. (uvoznik MG ginova u Hrvatskoj su Vivat fina fina).

Proizvodnja MG Destillerias je tzv. big scale, odnosno gotovo na industrijskoj razini, a Gin Mare sasvim je drugačijeg pristupa. Gin Mare je prije svega orijentiran crafterskom, artizanskom pristupu. Destilira se u malim bakrenim kotlovima smještenima unutar nekadašnje kapelice locirane između Costa Brave i Costa Dorade.

U osnovi je pravi pravcati mediteranski gin čije glavne aromatske biljke, osim borovica i to ubranih u Hrvatskoj (barem dijelom), čine španjolske masline, naranče i limun, grčki ružmarin te talijanski bosiljak. Specifičnost artizanskog pristupa su i minimane varijacije ovisno o kemijskom sastavu biljaka u odnosu na godinu berbe, tako da je Gin Mare uvijek pomalo drugačiji. Uz klasično izdanje, na tržištu je i posebno izdanje Gin Mare Capri koje ima dodatak talijanskog bergamota originalnoj recepturi.

Preuzimanje takvog artizanskog proizvoda od strane velike kompanije, konglomerata istinski velikih destilerija (samo Jack Daniels čini većinu ukupne proizvodnje whiskyja u SAD) prilično je neuobičajen potez, bez obzira na visok status prodaje Gin Mare.

Iznos za koji je dogovorena akvizicija je u potpunosti poslovna tajna, ali ne sumnjamo kako se radi o ozbiljnim brojkama, dovoljno ozbiljnima da MG Destillerias i Vantguard (suvlasnik brenda i glavni distributer) pristanu na ponudu. Službeno preuzimanje je predviđeno u roku od dva mjeseca.

Ono u što ne sumnjamo je dobar tržišni plan koji Brown-Forman Grupa ima u pripremi. Preuzimanje Glendronach i Herradura destilerija koje su također vrlo blizu artizanske ideje (iako ne u potpunosti) sačuvalo je vrijednosti koje su nosile uz izuzetno veliki rast tržišta i ulazak kako maltova, tako i tekila u barsku scenu na velika vrata. Ono što nekim prethodnicima baš i nije previše polazilo za rukom uspjelo je upravo Brown-Formanu i postavilo nove standarde.

Hrvatski distributer za Brown-Forman je Coca Cola HBC Hrvatska, a za Gin Mare barem za sada je još uvijek vrlo poduzetni Acrobat D&M. Vidjet ćemo hoće li i u tom segmentu biti promjena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.