Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NACIONALNA LISTA Osam najboljih restorana hrvatske nacionalne kuhinje

Prije tri godine, dok smo šetali Bukureštom uoči nekog međunarodnog kulinarskog skupa, razgovarali smo s Anom Grgić i Rudolfom Štefanom o pomalo tužnoj činjenici da u Hrvatskoj osim samog Pelegrinija zapravo ne postoje moderni restorani nacionalne kuhinje. Danas se to promijenilo.

Danas, srećom, pojam nacionalna kuhinja više ne znači blagovaonice uređene u teškom tamnosmeđem rustikalnom drvu, i kuhinje u kojima se pripremaju veliki komadi mesa sumnjiva porijekla po iskvarenim recepturama od prije stotinjak godina. Zahvaljujići trudu manje grupe pametnih, hrabrih i tehnički besprijekornih chefova, Hrvatska je dobila modernu nacionalnu kuhinju međunarodne relevantnosti. Evo njenih najvažnijih predstavnika

1. Nav, Zagreb

Tvrtko Šakota u Navu pretvara tradicijske kulinarske običaje u svjetski avangardnu kuhinju temeljenu isključivo na autentičnim lokalnim sastojcima.

2. Pelegrini, Šibenik

Pelegrini već deset godina stvara, ispisuje i utvrđuje rukopis moderne dalmatinske kuhinje, utemeljene na tradicijama građanske dalmatinske kuhinje.

3. Nebo, Rijeka

Meni Denija Srdoča namjerno nije kvarnerski. Gospodin Srdoč u svojim  degustscijskim menijima sustavno promovira gastronomsku kulturu i sastojke svih hrvatskih regija, propuštene kroz senzibilne filtere fine dining kuhanja na Michelinovoj razini.

4. Korak, Plešivica 

Ovaj mikrolokalni restoran koji drži vlastite šunke i sireve od kumica iz obližnjih mjesta, iz godine u godinu sve je bolji. Zahvaljujući chefu Bernardu Koraku danas se sasvim ozbiljno može govoriti o plešivičkoj kuhinji i jaskanskom fine diningu.

5. Dvor, Split

Premda meni Hrvoja Zirojevića sadrži puno internacionalnih elemenata, njegova ovogodišnja rekonstrukcija splitske građanske kuhinje (jezik u šalši, punjene paprike i slična jela) spada među najuspjelije projekte modernog oživljavanja hrvatske nacionalne gastronomije.

6. Vinodol, Zagreb

Vinodol je dugo godina bio nacionalni restoran u starinskom, rustikalnom značenju te riječi, u čemu je bio prilično dobar i jako uspješan. No, unatrag nekoliko godina Vinodol je uveo niz modernih, veoma uspjelih interpretacija tradicijskih hrvatskih jela.

7. Konoba Vinko, Konjevrate

konoba-vinko-pivac

Vinko je posve tradicijski, starinski regionalni restoran. Vinko je toliko dobar u svom žanru da ne treba ništa mijenjati.

8. Sol, Zagreb

sol-profiteroli

Sol postoji prekratko pa se tek mora dokazati. No, i u ovih nekoliko mjeseci chef Mate Janković uspio je prilagoditi elemente hrvatskih regionalnih kuhinja popularnim street food formatima, što je Soli donijelo instantni uspjeh.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.