Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREPORUKA The Oxford Companion to Spirits & Cocktails jedna je od najkorisnijih knjiga u zadnjih deset godina

Prošle dvije godine i covid kriza koja je posebno u prvom dijelu bacila na koljena ugostiteljsku struku, nekima je, rekli bismo mudrima, otvorila prostor napredovanju i učenju. Dobar dio profesionalaca, ali i entuzijasta, vrlo je brzo je prihvatio novu situaciju, okrenuo se usvajanju novih znanja i vještina, a na račun toga stasala je čitava scena online edukacija, masterclassova, predavanja, evenata i kušaonica.

Kad smo možda pomislili da klasična tiskana forma gubi značaj, iznenadio nas je rastući broj novih naslova. Jedan od tih je i zasigurno jedna od najboljih i najkorisnijih knjiga iz svijeta jakih pića i koktela u zadnjih deset godina.

THE OXFORD COMPANION TO SPIRITS & COCKTAILS u izdanju Oxford University Pressa, a pod glavnim uredništvom g. Davida Wondricha i njegovog pomoćnog urednika g. Noaha Rothbauma djelo je u samom vrhu specijalizirane literature te vrste. Wondrich je jedan od vodećih autoriteta iz svijeta publicistike jakih pića, izuzetno velikog znanja o tehnologiji i jedan od pokretača suvremene renesanse miksologije i koktela.

Knjiga je impozantna. Enciklopedijskim pristupom na 834 stranice obrađuje izbor pojmova i tema koji su nas oduševili. Naime, izuzetno je teško odabrati enciklopedijske jedinice, iz jednostavnog razloga što ih je zapravo bezbroj. The Oxford Companion taj zadatak ispunjava gotovo savršeno.

158 vrsnih autora (Dave Arnold, Jeff Berry, Dave Broom, Lew Bryson, Maggie Campbell, Maria Calpena, Leonardo Leuci, Charles MacLean, Nicholas Morgan, Tristan Stephenson… ) nevjerojatno je vješto i inteligentno obradilo odabranih 1.150 pojmova.

Odabrane jedinice koktela poput Martinija ili sour grupe donose ne samo recepture, nego i povijest, zanimljive detalje, čak i kontroverze, i najvažnije, objašnjenja receptura. Pročitali smo tako i sjajan tekst o maraschinu, jednom od doista najvažnijih svjetskih likera vezanih upravo uz naše krajeve.

No, ono što je doista fantastično su pojmovi poput poznatih pića i tehnologije. Dobar dio ih je toliko kvalitetan da gotovo mogu poslužiti kao mini udžbenici. Detalji tipologije, procesa prozvodnje ili podjela koji navode upravo one ključne elemente koji se često potpuno pogrešno preskaču, zapravo su navredniji dio The Companiona. I još jednom ponavljamo, izuzetno inteligentno odabrani.

Kad smo potražili informaciju o tekilama, dobili smo sve što smo mogli zamisliti. Jedinica o ginu je vjerojatno najbolji tekst o tom destilatu koji smo pročitali, a fermentacija, destilacija i svi elementi (od kotlova i procesa) gotovo su na razini masterclassa.

Dodanu vrijednost predstavlja i popis svih jedinica prema temama, tako da se nismo morali oslanjati samo na pretraživanje abecednim redom nego se i vrlo brzo referirati upravo prema onome što smo specifično tražili. Također dodan je i kompendij podjele jakih pića i sjajan, jednostavni povijesni pregled.

The Companion smatramo obveznom literaturom za sve koje istinski zanima svijet jakih pića. A to se posebno odnosi na profesionalce, od barmena do destilera. Ruku na srce, ovu knjigu ne bi trebalo tretirati samo kao enciklopediju i u njoj pretraživati pojedine pojmove. 

THE OXFORD COMPANION TO SPIRITS & COCKTAILS knjiga je koju se mora pročitati redom, od prve do zadnje stranice jer radi se o bez sumnje i jednom od najboljih, najkorisnijih udžbenika napisanih u zadnjem desetljeću.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.