Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bret’s čipsevi od povrća i plavog krumpira najbolji su koje trenutno možete kupiti u hrvatskim supermarketima

brets-cips

Na policama s grickalicama u Plodinama u zagrebačkom Z Centru danas smo naišli na francuski brend čipsa Bret’s. Plodine drže njihov čips od povrća i čips od plavog krumpira. Kupili smo obje vrste i našli nove favorite među masovno dostupnim čipsevima (apsolutno najbolji čips koji se može kupiti u Hrvatskoj i dalje je Torresov s ibericom i foie gras ali njega koliko nam je poznato prodaje samo Vivat).

Bret’s čipsevi nisu dehidrirani proizvodi ni grickalice kakve nalazimo u trgovinama sa zdravom hranom. Bret’s je jedan od najprodavanijih francuskih brendova čipsa. Godine 1991. utemeljio ga je Alain Glon kad je organizirao kooperativu proizvođača krumpira. Farmeri su nekoliko godina dijelili sorte i tehnike uzgoja da bi 1995. osnovali Altho, kompaniju koja okuplja OPG-ove iz središnje Bretanje i pokušali dobiti dodanu vrijednost proizvodnjom čipsa. Izvorni plan bio je ući na francusko tržište grickalica s visoko kvalitetnim čipsom iz Bretanje. Počeli su s jednom tvornicom s jednom proizvodnom trakom i 16 zaposlenih. Proizvodili su 800 tona čipsa godišnje. Danas zapošljavaju 240 ljudi cijele godine i 400 u sezoni berbe krumpira i proizvode 20 tisuća tona čipsa godišnje. Svaki treći čips koji se proda u Francuskoj je Bret’s. Godišnji promet im je veći od 80 milijuna eura.

Bret’s je osvojio tržišnu poziciju inzistiranjem na što prirodnijoj proizvodnji, direktni odgovor na zahtjeve francuskih kupaca, i inovativnim okusima poput čipsa s karamelom i slanim maslacem ili s indijskim curryjem. U Plodinama prodaju Bret’s čips od plavog krumpira sa solju iz Guérande i čips od krumpira, mrkve i cikle. Oba čipsa vrlo su tanko rezana, živih boja, uzorno pržena i hrskava, nemaju višak ulja i njihovim okusom dominira slatki, zemljani okus povrća a ne okus masnoće i soli. Sol iz Guérande koji koriste za čips od plavoga krumpira je prirodna, nerafinirana sivkasto-ljubičasta morska sol koja se ručno bere u solanama Bretanji i vrlo je cijenjena u Francuskoj.  

Bret’s čipsevi prženi su u suncokretovu ulju, imaju isti broj kalorija kao i ostali industrijski čipsevi, više od 500 na 100 grama. Nisu jeftini, pakiranje od 45 grama košta dvadesetak kuna. Pakiranje je duplo manje od prosječnog pakiranja čipsa na policama supermarketa, ali s obzirom da znamo da nitko kad otvori čips ne pojede samo pola vrećice, manje pakiranje može biti prednost zbog manjeg unosa kalorija, a zbog okusa i kvalitete čipsa i 45 grama je dovoljno da budete zadovoljni. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.