U Zagrebu se svake godine otvara bar nekoliko ambicioznih novih pizzerija od kojih, razumljivo, tek jedna ili dvije uspijevaju ostaviti jači i trajniji utjecaj na gradsku i nacionalnu gastronomsku scenu. Stoga su se naše liste najboljih pizzeria redovito mijenjale: dok O’Hara obitelji Vanjak nije imala konkurenciju u cijeloj zemlji, pizzerije s vrha ovogodišnje liste nisu ni postojale.
Važno je spomenuti da je jedino Karijola baš svake godine, od 2016. do danas, uspjela ući na l našu listu najboljih zagrebačkih pizzerija . Karijola je, definitivna, trajna vrijednost zagrebačke i hrvatske restoranske industrije.
Franko’s Pizza&Bar drugu je godinu zaredom ušao na listu 50 Top Pizza u Europi izvan Italije. Ni jedna hrvatska pizzerija osim Franka dosad nije ušla na tu utjecajnu listu. Franko’sova najvažnija značajka jest da se stalno mijenja i unapređuje. Svakih nekoliko mjeseci ova pizzeria s odličnom vinskom listom lansira barem dvije ili tri nove pizze. U zadnjih godinu dana od noviteta su nam se posebno svidjele Creamy Baranja s baranjskim kulenom i Pi5tachio B s čipsom od grana padana, dok Calabrian Red ostaje naš trajni favorit.
Nova pizzeria preko Save strateški je dobitak za Zagreb. Prvo, riječ je o najbolje uređenoj pizzeriji u povijesti glavnog grada. Drugo, ova steampunk pizzerija u Zapruđu bitno je oživjela novozagrebačku restoransku scenu. Treće, napoletane iz stare O’Harine škole uistinu su veoma dobre.
Al Dente peče izvrstan canotto, podžanr napoletane s visokim prozračnim rubovima. Al Dente je nesumnjivo najbolja pizzeria u strogom centru Zagreba, ali ima konceptualni problem; istodobno želi biti ozbiljan restoran, pizzeria i gastrotainment. Vidjet ćemo je li tako širok koncept održiv.
Karijola je prije dvadeset godina izmislila modernu pizzu u Zagrebu. Dovoljno je konstatirati da prije Karijole gotovo ni jedna zagrebačka pizzeria nije koristila mozzarellu, nego su dominirali oni grozni sirevi za pizzu. Karijolina hrskava thin crust pizza iz prave krušne peći jako je dobra i poslije svih ovih godina.
Publicova pizza još je jedna koja dolazi iz O’Harine škole. Pizze u Publicu konstantno su dobre, napokon su počeli prodavati pristojno pivo (Griff) no još je važnije da je Public društveno preporodio dio Zagreba u kojem prije nije bilo ničega.
Park je jedan od najpopularnijih javnih prostora u jednoj of najživahnijih zagrebačkih ulica. Park peče solidne , mirišljave napoletane, s viškom sastojaka. Park je perfektan primjer dobrog prijateljskih kvartovskog lokala.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.