Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizzeria Kod Žaca reklamira se najboljim i najskupljim pizzama u Zagrebu. Što nije točno, ali je simpatično

Originalna pizzeria Kod Žaca u Grškovićevoj ulici 4 u Zagrebu, već je davno zatvorena. Na fasadi još stoji veliki natpis Pizza kod Žaca, no u lokalu godinama nema nikoga. Što ne znači da Pizza kod Žaca više ne radi. Naprotiv. Kad otvorite web stranicu Pizza kod Žaca, naletjet ćete na tri uskličnika, Najbolji! Najbrži! Najskuplji!

Moramo priznati da je ekstremno simpatično što se u ovom ozračju svakodnevnih socijalnih jadikovki netko odvažio reklamirati kao najskuplji. Što, naravno, nije točno. Barem pet zagrebačkih pizzeria značajno su skuplje od Žaca, koji svoje najskuplje pizze naolaćuje 90 kuna. 

Ali je duhovito i u skladu sa zafrkantsko-nekonvencionalnom, hubrisovskom ideologijom svojedobno jednog od najpopularnijih zagrebačkih javnih okupljališta.

Pizza kod Žaca nikad nije bila samo pizzeria. U prvih deset godina ovog stoljeća lokal na početku ulice kojom se penje do Šalate, bio je gotovo jednako popularan kao što je Carpaccio danas. Žac je bio restoran širokog zahvata, gdje smo jednom pojeli solidan veliki biftek; usred restorana nalazio se ogroman kolut grana padana ili parmezana, a novine su romantičarski pisale kako Žac kuha svježu hranu s Dolca, što je u najboljem slučaju bilo tek djelomično točno.

No, boemska atmosfera restorana u Grškovićevoj magnetski je privlačila sve moguće osobe iz javnog života, uključujući mnogo diplomata, novinara, pisaca i mlađih ljudi koji su željeli biti in crowd. Onda je uslijed velike krize 2008. Žacu krenulo nešto lošije. Osim toga, taj se restoran nikad nije osobito odgovorno poslovno ponašao, pa je bankrotirao negdje 2017. ili 2018. S Ribnjaka se preselio par kilometara sjeverno, na Gračane, otkud organizira dostavu “najboljih i najskupljih” pizza u Zagrebu.

Osim pizza, koje su dosta konvencionalne ali goleme (40 centimetara u promjeru), Žac dostavlja i razna jela od tjestenine i ponešto mesa, uglavnom piletinu. Tu su i palačinke s Nutellom. 

Žac, budimo realni, nikad nije bio gastronomski važan. Ali je predstavljao simpatičan i značajan segment zagrebačkog javnog života. A sada pokazuje snažnu želju za preživljavanjem, što je uvijek pozitivno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.