Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franko’s ima dvije nove gastro pizze i jednu sezonsku, vegansku

frankos-pizze

Franko’s u Branimirovoj, jedina hrvatska pizzeria koja je ušla u 50 najboljih u Europi izvan Italije, ovih dana predstavlja tri nove pizze. Mixed Emotions najkontroverznija je Frankova pizza do danas; zato je i dobila to ime. Mixed Emotions ima ljubičastu podlogu od umaka od batata koji rade u pizzeriji.

U sredini se nalazi kugla burrate okružena mljevenom odležanom govedinom. Bazni sir je Bra Duro DOP iz Pijemonta, no najneobičniji je pesto od bosiljka, zaljućen zelenom srirachom. Mixed Emotions vjerojatno je jedina pizza u Hrvatskoj koja miriše po Aziji. Vidjet ćemo kako će gosti reagirati na ovaj eksperiment. Nama se čini da umak od batata neobično dobro funkcionira s klasičnom Frankvom napoletanom; odležana govedina i buratta prirodno se dobro slažu.

Nova pizza s pistacijama, bresaolom i grana padanom, Pi5tachio B morala bi, pak, postati instantni hit. Prvo, ona je zahvaljujući mljevenim pistacijama najhrskavija Frankova pizza dosad. Drugo, bresaola je prvorazredna, snažnog okusa ali delikatne teksture; gotovo da se topi u ustima. I treće, čips od grane padano zabijen u burattu ne samo da je zarazan, nego ovu pizzu čini vizualno distinktivnom; radi se o valjda jedinoj vertikalnoj pizzi u Zagrebu.

Ove dvije pizze već se redovito peku u Branimirovoj 71, dok bi uskoro na Frankov meni trebala doći i proljetna veganska pizza sa zelenim vrtnim šparogama i narančastim cvjetovima tikvica. Prilično je dobro da je Franko’s počeo koristiti sezonske sastojke.

Ove tri pizze iza kojih stoje dva Frankova pizzaiola Mario Markušić i Berislav Fabijanić, pokazuju da su stalne promjene menija, uvođenje novih sastojaka i unapređivanje receptura preduvjeti za opstanak u najvišoj konkurenciji.

Franko’s se poslije lockdowna počeo ponašati kao ambiciozni restoran a ne kao tipična pizzeria, što jest pomalo riskantna strategija koja se, barem sa stanovišta gosta, itekako isplati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.