Bota Šare u Zvonimirovoj ulici najpouzdanija je zagrebačka adresa za kamenice. Obitelj Šare sama, naime, uzgaja kamenice u Malostonskom zaljevu, pa kamenice stižu u Zagreb potpuno svježe; danas su došle u restoran par sati prije početka servisa.
Za ručak smo naručili pet sirovih i pet pohanih oštriga, da bismo uživali u različitim teksturama i temperaturams daleko najukusnije jadranske školjke. Sirove su kamenice bile debele, slasne, ali i naglašeno mineralne, baš kakve trebaju biti na samom vrhuncu sezone; ako ikad u cijeloj godini možemo biti posve neumjereni u naručivanju kamenica, to je definitivno druga polovica ožujka.
Teško je zamisliti nešto življe i vibrantnije što se ovih dana poslužuje u zagrebačkim restoranima. Pohane kamenice zadržale su mineralnost i jodiranost, koju je hrskavi omotač sasvim lagano ublažio. Pohane kamenice ne daju nam samo kontrastnu teksturu nego i zanimljivu igru okusa, budući da se se tijesto za pohanje doima blago slatkim u kontaktu sa slanim kamenicama. Jasno je da su sirove kamenice čišće i impresivnije, ali pohane su ustvari kompleksnije.
Uz ovaj kvintesencijalni sezonski ručak pili smo nagrađivani zadarski pošip Bora, koji se svojom sjevernjačkom suzdržanošću optimalno složio s kamenicama.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.