Jasna Antunović Turk sama je revitalizirala cijelo jedno vinogorje. Davno, još prije Domovinskog rata, u Erdutu su se proizvodila izvrsna vina, s jako dugim potencijalom dozrijevanja. Erdutske su graševine katkad odlazile u Maribor, gdje ih je ondašnji Vinag puštao na tržište kao arhivska vina.
Neposredno poslije rata erdutske graševine s Vinagovim etiketama postizale su solidne cijene na prvim zagrebačkim vinskim aukcijama. Poslije rata erdutska se vinska proizvodnja svela na jednostavna vina za supermarkete: gledala se samo količina, a nitko nije brinuo o kvaliteti.
A onda se prije petnaestak godina u Erdutu pojavila Jasna Antunović Turk, menadžerica porijeklom iz istočne Slavonije koja je prepoznala da je butikno vinarstvo jedan od poslova koji spajaju zadovoljstvo, vrhunska postignuća i solidan novac.
Jasna Antunović Turk 2017. godine osvojila je platinastu Decanterovu medalju za Graševinu Premium iz 2013. Riječ je o jednoj od dvije platinaste Decanterove medalje za suhe hrvatske graševine dodijeljene do danas. Tom je nagradom gospođa Antunović Turk vratila Erdut u hrvatsku vinsku geografiju.
Osim novog projekta Royal Hill koji se bavi uglavnom internacionalnim crnim sortama, vinarija Jasne Antunović Turk do danas je jedini ambiciozni projekt u Erdutskom vinogorju. Erdutsko bi vinogorje, okruženo Dunavom s tri strane, zbog specifičnog sastava tla, utjecaja velike rijeke i rekordnog broja sunčanih sati, skoro istog kao na Hvaru, moglo postati novo veliko otkriće hrvatske vinske scene. Ako se to zaista dogodi, gospođi Antunović Turk valja pripisati strateške zasluge.
Osim vrhunske graševine, Jasna Antunović Turk proizvodi veoma ambiciozne kupaže i jedan od karakternijih hrvatskih chardonnaya.
Kako biste opisali važnost graševine za vinsku industriju kontinentalne Hrvatske?
Graševina je najvažnija vinska sorta u kontinentalnoj Hrvatskoj. I meni osobno najvažnija. U početku mog suživota s ovom sortom često sam se pitala zašto su se naši stari zaljubili baš u nju i posadili je svugdje na hrvatskom kontinentalnom dijelu. I mislim da sam shvatila.
Naime, graševina je relativno nezahtjevna i skromna u vinogradu: njena vegetacija s proljeća kreće nešto kasnije i pobjegne kasnim mrazevima, nježne je strukture i srednje lisne mase i time lakša za bezbrojne radove u vinogradu (pljevljenje, uvlačenje, zalamanje, rezidbu…). Redovnog je srednjeg prinosa koji dospjeva za berbu upravo u vrijeme kad su ostali poljodjelski radovi manje-više završeni i podrumarstvu se može posvetiti puna pažnja.
Koji su vam se stilovi graševine se pokazali najuspješnijima?
Svi stilovi graševine su “najuspješniji”. Ova sorta, naravno uz uvjet da je adekvatno odnjegovana u vinogradu pa zatim vinificirana na način koji zaslužuje, može dati izvrsno vino u svim stilovima.
Koliko se graševine iz različitih terroira i mikrolokacija međusobno razlikuju?
Graševine su vrlo različite i izuzetno osjetljive na sastav tla i klimu u kojima su uzgajane, to nije mana nego vrlina i čini ih idealnim terroirskim vinima.
Kako bi organoleptički trebala izgledati Vaša idealna suha graševina?
Najvažnije je kod svježe graševine postići apsolutnu pitkost i užitnost. Što to konkretno znači? Srednji alkohola ali srednje do jače tijelo, umjerene kiseline (5,5-6,2 grama po litri), dobro je da ostane i nešto CO2 pa zato ne filtriram graševinu. Miris jabuke, lipe, kamilice, livadnog cvijeća, punog okusa, lijepe mineralnosti i gorčine na retro okusu.
Koliko dugo suhe graševine mogu dozrijevati?
Mogu dozrijevati koliko god želite u idealnim berbama. U prosječnim berbama graševina je u zenitu otprilike dvije godine od berbe, kad je prelijepo zaokružena, strukturirana i mirisna.
Je li graševina materijal za pjenušac koji se proizvodi tradicionalnom metodom?
Ne radimo pjenušac, ali mislim da jeste.
Što se sve jede uz suhu graševinu?
Graševinom ili kupažama u kojima se nalazi graševina može se pokriti barem pola menija hrvatskih restorana kad su u pitanju predjela, naresci, sirevi, salate, riba riječna i sva bijela morska, variva i jela sa žlicom. Uz deserte možda baš i ne ide.
Što su glavne značajke vaših terroira?
Vinogorje Erdut je mikrolokacijski specifično zbog činjenice da je s tri strane obgrljeno Dunavom, tako da su nam vinogradi posađeni na aluvijalnim naslagama tla koje se tisućama godina formiralo i odlikuje ga izuzetno visoka mineralnost (sadržaj pepela u vinima ca. 2,2), velik broj sunčanih sati u godini, umjerena količina padalina, idealna u godinama kada su pravilno raspoređene i solidna razlika u noćnim i dnevnim temperaturama potrebnima za umjeren razvoj biljke i dozrijevanje grožđa.
Povijest Vinarija je izgrađena 2009. godine, a prvi su vinogradi posađeni
2004.
Površina vinograda Jasna Antunović Turk trenutno obrađuje 7,5 hektara
vinograda, a uskoro se širi na još 6 hektara
Godišnja proizvodnja Prosječno između 35 i 40 tisuća litara
Najvažnija vina Jubilea Reserve Grand Selection, (multi vintage kupaža graševine, chardonnaya i zelenog silvanaca nastajala je osam godina) Svježa Graševina, Graševina Tradition 2017. (nasljednica nagrađivanih Premium Graševina iz 2013. i 2015.)
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.