Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022 – MARKO FAKIN Čovjek koji je uspio najbrže u povijesti istarskog vinarstva

fakin-g

Marko Fakin osnovao je vinariju prije desetak godina. Od tada do danas osvojio je valjda stotinjak medalja na Vinistri i pet zlatnih Decanterovih medalja zaredom. Marko Fakin jedini je hrvatski vinar koji je svaki  put u zadnjih pet godina osvajao zlatne medalje na  Decanterovim Svjetskim nagradama.

Kad smo se prvi put suočili s fenomenom Fakin, pitali smo Ivicu Matoševića otkud sve te silne medalje. Matošević  je lakonski dogovorio: “Marko ima neke od najboljih vinograda u Istri.”

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

Kad smo pak prvi put  posjetili gospodina Fakina, koji je prije samo četiri godine grožđe sušio doslovno u dječjoj sobi, rekao nam je: “Da moj pokojni djed vidi što radim s vinogradima, vjerojatno bi me ubio.” Što Marko Fakin radi s vinogradima? Nemilosrdno reže  prinose. Fakinova  borba  protiv  viših prinosa radikalna je i za svjetske kriterije.

U studenom 2021. godine u jedno smo popodne kušali  tridesetak Fakinovih uzoraka iz bačvi i inoksa. Neki najfiniji uzorci terana i malvazije bili su strahovito  koncentrirani a opet elegantni.

Pitali smo Fakina koliki su mu prinosi na tim  položajima. Hladno je odgovorio da na najvažnijim položajima prinose spušta do dvije i pol pa čak i dvije tone po hektaru. E sada, dvije tone po hektaru prosjek je Romanée-Contija, čija se vina prodaju po tisuću eura naviše za bocu.

Marko  Fakin ne može, naravno, postići višu cijenu od tridesetak eura za svoja skuplja vina a pedeset za najskuplje, teran Michel. Ali svejedno namjerno radi s prinosima jednakim  vrhunskim burgundijskim vinogradima. Stoga je i logično da svake godine osvaja Decanterove zlatne medalje, a da su mu platine izmicale za jedan bod.

Marko Fakin najradikalniji je noviji istarski vinar: on je suvremena, neobična sinteza Franka Kozlovića, Giorgia Claia i Morena Coronice, kojeg smatra uzorom. Istodobno, Fakin je vjerojatno  najkomercijalniji motovunski vinar barem kad govorimo o malvaziji. 

fakin-vinograd

Njegova bazična malvazija koja povremeno osvaja Decanterova zlata,  redovito nestaje iz distribucije krajem godine (ovdje je važno spomenuti da neki vrlo dobri poznavatelji malvazije smatraju kako se pojedina  punjenja Fakinova osnovnog vina razlikuju). Marko Fakin mogao bi, a vjerojatno i trebao, postati i predvodnik prirodnog uzgoja vinograda i  neintervencionističke podorumarske prakse u Istri.

Što vam se najviše sviđa kod malvazije?

Kod malvazije najviše mi se sviđa mineralnost, lagani izražaj aromatike i punoća u ustima. Posebno mi se sviđa što se malvazija može upariti s mnogim jelima, a opet može biti i vino za sebe, u kojem se može uživati bez  uparivanja s hranom.  

Stilski gledajući, kakva sve vina malvazija može dati i kojim je stilovima prema vašem mišljenju  najuspješnija?

Najviše se proizvodi kao svježi stil vina i kao takva je najčešće na tržištu, ali lijepo se ponaša i kao pjenušavo vino, može se koristiti za dugu maceraciju nakon koje dobivamo skladno orange vino. Isto tako može se koristiti i kao slatki pasito. Zaključak je da se Malvazija može proizvesti u više stilova i dati vrhunske rezultate.

Koja su tla najpodesnija za malvaziju?

Moji se vinogradi nalaze na ilovasto-laporastom tlu,  mislim da je takvo tlo najpogodnije jer korijen može ići  jako duboko i biljka kroz korijen može povući mnoge  hranjive tvari i minerale koji utječu na kompleksnost i  mineralnost vina.

Kakvu klimu malvazija najviše voli?

Naši vinogradi izloženi su kombinaciji kontinentalne i mediteraske klime. Mislim da hladne noći i jako topli dani uvelike pogoduju vrhunskim rezultatima koje daju naše Malvazije.

Može li malvazija postati veliko svjetsko vino? 

Da. Mislim da već sada to jest, što smo dokazali važnim međunarodnim nagradama koje smo dobili za malvazije, a i potražnja za Malvazijom na međunarodnom tržištu raste svake godine. Ove godine smo mi, ali i ostali  vinari na području istarske županije, ostali bez svježe Malvazije, što daje  naslutiti da je potražnja uvelike narasla. 

fakin-podrum

Može li teran postati veliko svjetsko vino?

Može. Već smo to dokazali i važnim međunarodnim nagradama i sve većom potražnjom za vinom od terana na inozemnom tžištu.

Koje su najveće prednosti i najveće mane uzgoja terana u Istri?

Teran je najvažnija istarska autohtona sorta crnog grožđa s višestoljetnom  tradicijom uzgoja. Prednost terana je što je pogodan za različite stilistike vina i ima visok potencijal za proizvodnju visokokvalitetnih vina: pjenušaca, rosea, svježih vina, odležanih, za duge maceracije i prosušivanje. Najveća mana terana je da kod visokih prinosa imamo nesklad kiselina i šećera.

Kako napraviti vrhunski teran?

Za proizvodnju vrhunskog terana potrebno je poznavati ga kao sortu. Treba mnogo raditi u vinogradu, od rezidbe sve do berbe, i raznim zahvatima dovesti do smanjenja prinosa i optimizacije parametara kiselina,  šećera i pH faktora.

Je li teran iz starih vinograda nužno bolji do  terana iz mlađih vinograda?

Teran iz starijih vinograda ima jako duboki korijen i tako povlači minerale i hranjive tvari koje terani iz mladih vinograda ne mogu povući. Teran iz mladih vinograda daje nam vino kraćeg životnog vijeka od  starih nasada. Zato u ponudi imamo i svježi i odležani teran.

Jesu li vrlo mali prinosi nužan preduvjet za  proizvodnju vrhunskog terana?

Da. Grožđe terana ima vrlo velike grozdove i bobice te je kao sorta vrlo bujan što za rezultat daje velike prinose po trsu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.