Albert i Nikola Benvenuti četvrtu godinu zaredom u Plavom podrumu okupljaju malu grupu sommeliera i vinskih kritičara s kojima odlučuju o konačnom cuveeu Santa Elisabette, jednog od najprestižnijih terana, nazvanog po istoimenom vinogradu.
Procedura je uvijek više manje jednaka: Benvenuti donesu dva ili tri uzorka na jutarnje slijepo kušanje, i svi za stolom tajno glasaju za uzorak koji najbolje ocijene. Uzorci se razlikuju po tretmanu vina u drvu.
Ove se godine glasalo o Santa Elisabetti iz 2018. Pobijedio je uzorak s više vina iz Alliera a manje iz Troncaisa. Benvenuti, naime, za Santa Elisabettu koriste tri vrste bačvi: slavonsku hrastovu bačvu od 2000 litara koja je uglavnom neutralna, i francuske bačve od 500 litara iz Alliera i Troncaisa. Francuske su bačve srednje tostirane i nisu posve nove.
Postotak vina iz Alliera i Troncaisa bitno utječe na karakter konačnog blenda, zato što Allier propušta više zraka pa u njemu vino brže dozrijeva, dok je Troncais zatvoreniji, sa slabijom mikrooksigenacijom. Jučer je s jednim glasom razlike pobijedio uzorak s više vina iz Alliera.
Pobjednički je uzorak zaokruženiji, intenzivniji i spremniji: zanimljivo je da na okusu, osobito na završetku, lagano asocira na amarone. Drugi uzorak, s više vina iz bačvi iz Troncaisa mlađi je, svježiji i nešto grublji, vjerojatno s većim potencijalom dozrijevanja. No, oba su cuveea izvrsna, visoko koncentrirana i precizna. Sasvim je sigurno da će Santa Elisebetta iz 2018, koja će se na tržištu pojaviti krajem godine, učvrstiti kultni status tog važnog vina proizvedenog od terana s minimalnim prinosima (oko 25 hektolitara po hektaru).
Ove je godine žiri po prvi put probao i tri uzorka iz još sasvim mlade berbe 2019, koja će se buteljirati idućeg odine. U glasanju savjetodavnog karaktera, pobijedio je uzorak iz relativno neutralne slavonske bačve od 2000 litara. Vino iz 2019. doista je vrlo mlado, ali pokazuje značajke potencijalno velike berbe.
Naime, Benvenuti su 2019. teran brali sredinom listopada. a 2018. početkom listopada. Dva tjedna dulje dozrijevanje učinilo je Santa Elisabettu iz 2019. aromatski kompleksnijom, s neobično čistim i snažnim mirisina svježe maraske, trešanja i crnog bobičastog voća, koji će se s vremenom pretvoriti u raskošan višeslojni bouquet.
Naravno, u vinima koja dozrijevaju u francuskim bačvama od 500 litara već se sada osjete i drugi elementi osim voćnih, osobito začinski. Neobično je, također, da 2019. pokazuje znakove gotovo baršunaste, elegantne teksture, što je s teranom iznimno teško postići. Berba 2019. mogla bi se pretvoriti u najimpresivniju Santa Elisabettu do danas.
Uz odličan ručak u Plavom podrumu probali smo mladu Malvaziju Benvenuti iz lanjske berbe koja nas je oduševila poletom, aromatikom i svježinom. Ovo vino doslovno donosi proljeće. Malvazija Anno Domini iz 2018. macerirana 15 dana, lijepe zlatne boje, ozbiljno je strukturirano a opet lakopitko, komunikativno vino. Ručak smo završili briljantnom slatkom Coronom Grande.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.