Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probate li Frozy Mix za rižoto, zauvijek ćete zamrziti morske plodove

frozy

Iskreno govoreći, nismo vjerovali da se proizvodi iz naslova još prodaju u supermarketima, barem ne onim nediskontnim. Prije skoro trideset godina, usred rata kad su se znale događati nestašice svježe hrane, u nekom smo samoposluživanju kupili mješavinu smrznutih morskih plodova: dagnje jakovske kapice, kozice, lignje…Sadržaj tog paketića bio je tehnički potpuno nejestiv: poslije prvih pet minuta, kad je sve to moralo biti gotovo, probali smo i ustanovili da su rakovi i lignje i jakovske kapice nesnošljvo žilavi. Pa smo ih odlučili lagano pirajti u temeljcu i vinu. Nakon dvadesetak minuta bili su još žilaviji.

Ovaj strašni umak, nešto najgore što smo ikad skuhali, bacili smo u smeće, pa smo otišli na pizzu u Domino u Rendićevoj ulici, gdje smo onda stanovali. Od tada sve do danas nismo kupili ni jedan omot zamrznutih morskih plodova. U restoranima niže klase ne naručujemo ništa što u nazivu ima sintagmu morski plodovi jer znamo da sva ta hrana dolazi iz zamrzivača, i da je ulovljena u raznim dijelovima svijeta da bi bila spojena u nagurani sadržaj neke jeftine kutije.

Danas smo, pak, u omiljenom susjedskom samoposluživanju razgledavali vitrine sa smrznutom hranom iz mora. Izbor je velik; nekoliko vrsta bakalara, još više oslića, još više liganja, ali i pravi škampi u oklopima, kao i bezbroj kozica, dagnji i naravno, dosta mješavina morskih plodova.

Iz čiste znatiželje, da vidimo što se to danas prodaje pod morske plodove u supermarketima, kupili smo Frozyjev Mix za rižoto. Frozy je brend jedne zagorske tvrtke koja se bavi pakiranjem i trgovinom smrznute ribe još od 1993. godine.

Frozyjev Mix za rižoto sadrži dagnje, kozice, surimi, neke školjke koje nismo uspjeli identificirati, i Humboldtove lignje (to su one prosječno duge metar i pol do dva metra, iz južnoameričkih voda).

Mislili smo da je tehnologija u prehrambenoj industriji tijekom protekla tri desetljeća dovoljno napredovala da bi moderni proizvodi poput smrznutog miksa za rižoto mogli biti barem prosječno jestivi, ako već ne i ukusni.

Tehnologija djelomično jest napredovala.  Naš je umak od ljutike, čilija, sumaca, limunove korice, bijelog vina i Frozyjevih plodova mora za rižoto bio gotov za točno pet mintua. Ništa nije bilo žilavo, a jedino se surimi prekuhao, što smo i očekivali jer se surimi raspada čim počne termička obrada, pa je potpuno nejasno zašto ga itko stavlja u mješavine morskih plodova namijenjene kuhanju.

Međutim, okusi i teksture bili su upravo grozni; kolutići gigantske lignje podsjećali su na hrenovku, kozice na safaladu, a dagnje su bile gotovo gorke. Osim kozica, ništa nije imalo ni najmanji okus po moru, ali je bilo puno nekih neobičnih, umjetnih nijansi koje su dominirale školjkama, rakovima i lignjama. Umak je naravno završio u smeću, baš kao i onaj prije tirdesetak godina.

Frozyjev Mix za rižoto koji košta dvadesetak kuna za 350 grama (znači, ne košta ništa) snažan je razlog da zauvijek zamrzite morske plodove. Barem one zamrznute.

Na kraju treba reći da deklaracija na ovom ultimativno groznom proizvodu navodi barem trinaest aditiva, a da siroti morski plodovi dolaze iz Perua, Litve, Španjolske i Vijetnama. Trinaest aditiva i četiri zemlje porijekla u 350 grama “morskih plodova.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.