Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DEFINITIVNI TRIJUMF GOSPOĐE CHEN U nedjelju oko dva u Asiu na Zvijezdi nije se moglo ući

asia-g

U redu, ljudi i dalje, i poslije blagdana, masovno posjećuju restorane. No, zaista nismo mogli pomisliti da se u tridesetak godina starom kineskom restoranu u kojem se meni nije mijenjao barem deset godina, neće moći dobiti mjesto za nedjeljni ručak. Bili smo srećom oprezni pa smo oko 11 ujutro rezervirali stol. Kad smo stigli, negdje u deset do dva, dočekao nas je prepun restoran.

Kako su nam dali stol blizu ulaza sa strane Nove Vesi, uvjerili smo se da su Asijini konobari morali odbiti barem desetak ljudi koji su htjeli ručati bez rezervacije. I sve to u restoranu s barem stotinjak stolica.

asia-gosti

Osim vesele gužve, jučer nas je u Asiji fascinirala dobna raznolikost gostiju, na ručku je bilo djece, tinejdžera, mladih ljudi, ljudi u srednjim godinama, kao i gostiju treće dobi. Zaista ne znamo mnogo svegeneracijskih zagrebačkih restorana. 

Za dva su velika stola sjedila društva ili obitelji, koja su slavila rođendane. Gužva je bila tolika da su vlasnica gospođa Chen i njen suprug morali raznositi tanjure. Ne bi nas čudilo da je gospiđa Chen uskakala i u kuhinji.

Nedjeljna velegužva u Asiji veliki je osobni trijumf gospođe Chen. Xiaotong Chen Li, koja potječe iz ugostiteljske i hotelijerske obitelji s razvijenim biznisom u Beču i Milanu, u Zagreb je došla kao vrlo mlada djevojka krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

asia-dim-sum

Prva Asia u Petrinjskoj odmah se uvrstila među najluksuznije predratne zagrebačke restorane. Asia na Zvijezdi, otvorena prije mnogo godina u prostoru poznate zagrebačke gostionice Stara Tinča, ubrzo je postala jedno od omiljenih gradskih društvenih okupljališta.

I to je ostala sve do danas, kad privlači klince koji se nisu bili rodili u vrijeme kad je gospođa Chen na Zvijezdi počela organizirati proslave kineske Nove godine.

Xiaotong Chen Li kroz sva je ova desetljeća zapravo dokazala da je najuspješnija  zagrebačka restoraterka uz Vladu Lisaka. Ona točno zna što njeni gosti žele, i to im precizno isporučuje za mali novac. Najskuplja jela u Aziji, ona s dvanaestak velikih repova škampa ili kraljevskih kozica, koštaju 149 kuna. Većina jela košta manje od 100 kuna, dok su predjela jeftinija nego u bilo kojoj zalogajnici. Spring rollsi i danas koštaju samo 18 kuna.

asia-glavna

Kuhanje u Asiji je tipično eurokineske, s puno MSG-a i zgušnjivača umaka.  Međutim, bazični su sastojci dobri, a na vrlo opsežnom meniju može se pronaći i ponešto autentičnih i opakih jela, poput dim suma punjenih žestoko začinjenim mesom s roštilja. Usout govoreći taj dim sum košta 25 kuna za četiri genijalne okruglice.

No, gastronomija u Asiji već godinama nije presudno pitanje. Asia je prerasla u prvorazredni zagrebački društveni fenomen, važan skoro jednako kao Vinodol ili Okrugljak. Stoga gospođa Chen zaslužuje puno srdačnih čestitki u povodu sutrašnje kineske Nove godine, Godine tigra.

Ona je u ovih tridesetak i više godina pokazala nevjerojatnu sposobnost za pristojno, dostojanstveno preživljavanje i uspjeh u svim mogućim društvenim i poslovnim okolnostima, koje nisu uvijek bile na njenoj strani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.