
Direktor jedne velike hrvatske vinarije koji svakodnevno jede u restoranima, jutros nam je poslao sljedeću SMS poruku: “Bio sam s društvom u petak u Sopalu. Hrana korektna do odlična, vina okej, sve skupa ne preskupo. Svejedno, svi smo se složili da se ne bismo vraćali u Sopal, jer smo nakon dvosatne večere jedva čekali da izađemo kako bismo se nadisali svježeg zraka. S obzirom na otvorenu vatru usred restorana, trebaju li oni imati bolju ventilaciju, ili mi moramo postati tolerantniji?”
Gosti koji, dakle, redovito troše novac u restoranima neće se vraćati u zagrebački Sopal zato što je prostor ozbilj no zadimljen, pa se osjećaju nelagodno. Sopal Marka Turkovića, kojeg smo proglasili Mladim chefom godine, samo je jedan od brojnih restorana koji imaju problema s ventilacijom. Postoji čitava lista zagrebačkih restorana koje ne posjećujemo po hladnom vremenu jer ne možemo sjediti unutra zbog teških mirisa koji se šire iz kuhinje.
Ljeti, pak, mnogi restorani ni dan danas nemaju efikasni air condition. Dobra ventilacija kuhinje i dobar air condition preduvjet su za normalni rad u kuhinji, za puno funkcioniranje svih restoranskih resursa, kao i za primanje gostiju zimi, a osobito ljeti.
Restorani naprosto ne mogu efikasno funkcionirati bez dobre ventilacije; vlasnici bi morali investirati u ventilaciju u kuhinjama, i u dobar air condition u salama. Gosti koje je Sopak u petak trajno izgubio vjerojatno nisu jedini, koji se neće vraćati zbog zadimljenosti. A brojni restorani bez air conditiona i sami si ljeti drastično smanjuju promet.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.